Nieuws/Binnenland
2216993
Binnenland

’Meetresultaten belevingsvlucht onthutsend’

LELYSTAD - Actiegroep Red de Veluwe is enorm geschrokken van de meetresultaten van de zogenoemde belevingsvlucht eind mei. „Onthutsend. Op alle meetpunten overstijgt het geluid van deze vlucht de maximale geluidsniveaus die worden genoemd in het milieueffectrapport (MER)”, zegt de stichting.

Een Boeing 737-800 vloog op 30 mei urenlang rondjes boven een groot deel van het land. Doel van de belevingsvlucht was omwonenden te laten ervaren welke geluidsoverlast de vliegprocedures rond Lelystad opleveren, als daarvandaan vanaf 2020 vakantievluchten vertrekken en aankomen.

Volgens de stichting zullen omwonenden te maken krijgen met hogere geluidspieken dan tot nu werd aangenomen. Ook is de verwachting dat veel meer Nederlanders met de geluidsoverlast te maken krijgen dan nu bekend is uit de MER-berekeningen.

Red de Veluwe strijdt al geruime tijd tegen (uitbreiding van) de laagvliegroutes van Lelystad Airport. Op de testdag zelf liepen de reacties nogal uiteen van „verschrikkelijk” tot „niks gehoord, de vogels maken meer herrie.”