Nieuws/Buitenland
2217000
Buitenland

Massaal protest tegen economisch beleid Iran

TEHERAN - Winkeliers en handelslieden uit de Grote Bazaar van Teheran hebben maandag massaal betoogd en een duidelijk handelsbeleid van de regering geëist. De bazaar van Teheran is een enorme wijk die wordt gezien als het hart van de Iraanse middenstand.

Het persagentschap ISNA meldde dat er geen bedrijvigheid meer was in de bazaar en dat de handelaren op pleinen demonstreerden. Ze riepen dat ze geld verliezen als ze open blijven. De oproerpolitie patrouilleerde in de bazaar.

Iran lijdt onder vooral Amerikaanse economische sancties, corruptie en slecht economisch beleid. De Iraanse munteenheid de rial keldert alsmaar. Pogingen van de regering van president Hassan Rohani om de val van de rial te stoppen, hebben tot dusverre niets opgeleverd.

Vooral het besluit begin mei van de Amerikaanse president Trump om zich terug te trekken uit het internationale akkoord met Iran en zwaardere sancties op te leggen, was een klap voor de Iraanse munt en economie. Het akkoord regelt dat de grote mogendheden hun sancties tegen Iran intrekken terwijl Iran zij nucleaire programma controleerbaar inperkt.

Winkels gesloten in de Grote Bazaar.

Winkels gesloten in de Grote Bazaar.