Nieuws/Binnenland
2217460
Binnenland

Youtube-fenomeen kondigt actie aan

’Zakkenrollers massaal actief op grootste markt van Nederland’

Deze mannen werden in een outlet-store in Roermond opgewacht door het personeel.

Deze mannen werden in een outlet-store in Roermond opgewacht door het personeel.

DEN HAAG - Professionele bendes zakkenrollers zijn sinds korte tijd massaal aanwezig op de Haagse Markt, de grootste onoverdekte markt van Nederland. Dat stelt Youtube-fenomeen en professioneel ’Boevenspotter’ Jaime van Gastel, die woest reageert op zijn verbanning van een winkelcentrum in Roermond, een andere hotspot.

Deze mannen werden in een outlet-store in Roermond opgewacht door het personeel.

Deze mannen werden in een outlet-store in Roermond opgewacht door het personeel.

„Natuurlijk ben ik boos. Het is onbeschoft. Ik heb de afgelopen tijd veel mails gekregen, ook van beveiligers, over actieve zakkenrollers in een outletstore in Roermond. Voor mij is dat niet om de hoek. Maar ik heb de moeite genomen, ben er gaan filmen, maar toen ik zondag terugkwam – weer twee uur in de auto hè – lieten ze me niet binnen. Ik had letterlijk één voet op het terrein gezet.”

Van Gastel, die zijn eerste vlog over Roermond enkele weken geleden heeft gepubliceerd, kreeg van het management te horen dat het winkelcentrum ’zeker niet blij’ is met hem. De Boevenspotter zou ’slecht voor het imago’ zijn. Ongelofelijk, vindt Van Gastel, en bovendien dom. „Slechte reclame? Nu gaan mensen dat outletcentrum boycotten, las ik in de reacties op Facebook. Dat lijkt me nog erger.”

’Echte bendes’

Van Gastel begon hobbymatig met video’s over zakkenrollers toen hij winkelmanager van een schoenenzaak was. Inmiddels geldt hij als een fenomeen. „Ik krijg talloze mails uit heel het land. Laatst stuurde het management van de Zaanse Schans me een mail. Daar ben ik drie weken geweest. Nu is het daar 70 procent minder”, beweert Van Gastel. „Ik wordt ook overal met open armen ontvangen. Enorm positief.”

Binnenkort gaat hij naar de Haagse Markt. Die wordt op dit moment geterroriseerd. Zakkenrollers hebben een feilloos gevoel voor de juiste plek, legt Van Gastel uit. „Het zijn bendes. Als ze een weekend kunnen rollen, en ze worden niet aangepakt, komen ze terug. Dat gaat via mond-op-mondreclame. En zij zijn niet bang voor een bordje ’pas op, zakkenrollers’, maar als ze weten dat ze gecontroleerd worden, komen ze nooit meer terug.”

’Zij God, ik dief’

Hij hoopt op positievere reacties in Den Haag, want hij raakt niet uitgepraat over zijn behandeling in Roermond. „Dat was mijn eerste negatieve ervaring. Ik mocht zelfs niet meer helpen zónder te filmen. Wat me het meest raakte, was de opmerking dat burgers het niet moesten melden, als ze iemand zien rollen. Dan leidt je de beveiliging af. Wat een onzin. Zakkenrollers komen daar lachend binnen en worden als God behandeld. Ik als een dief.”

Deze foto deelde Van Gastel op Facebook om zijn ongenoegen te uiten.

Deze foto deelde Van Gastel op Facebook om zijn ongenoegen te uiten.

Het Designer Outlet in Roermond is gevraagd om een reactie, maar heeft tot nu toe niet gereageerd op ons verzoek.