Nieuws/Binnenland
2218194
Binnenland

Bouwers maanden bezig met grote schepen

Monnikenwerk met mini-stenen

Maassluis - ’Met Lego kun je alles maken’, zo luidt de reclameboodschap. Alleen zijn er tot onvrede van scheepsliefhebbers bitter weinig bouwpakketten van schaalboten op de markt. Dus ontwerpen de modelbouwers de soms ruim twee meter lange boten zelf.

Dertig soms verbluffende resultaten van deze huisvlijt zijn tot 23 september te bewonderen in het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis. Tien ervan zijn in elkaar gezet door professionele schaalbootfanaten die vaak in opdracht werken van scheepsbouwers of reders. Twintig boten zijn vervaardigd door amateurs die deelnamen aan een modelbouwwedstrijd.

Initiatiefnemer Hans de Klerk van de expositie ’Van bouwsteen tot scheepsbouwmodel’ vertelt dat het opbouwen van de grootste schepen een maand of vier duurt. „Maar de voorbereiding vergt vaak zo’n anderhalf jaar. Zo moeten de benodigde steentjes via internetbeurzen over de hele wereld bij elkaar worden gesprokkeld. Dat gaat vaak om heel specialistische delen, zoals kleine raampjes voor de sleepboot. Die zijn dan afkomstig van een heel ander schaalmodel.”

Bouwtekeningen

Wie weleens een VW-bus of Mini Cooper van Lego in elkaar heeft gezet, weet dat dit zelfs met de bijgeleverde tekening geen sinecure is. Blokjes stapelen zonder handleiding is dan ook onbegonnen werk. „Daarom krijgen de modelbouwers vaak de bouwtekeningen van de originele schepen. Een computerprogramma bepaalt vervolgens hoeveel steentjes nodig zijn”, aldus De Klerk.

Modelbouwer Edwin Kostanje meldt dat zijn passie begon als hobby, maar dat hij er inmiddels een bijna voltijdbaan aan heeft: „Nadat ik mijn eerste schaalmodel aan het Rotterdamse Havenbedrijf had verkocht, stroomden de aanvragen van rederijen en scheepsbouwers binnen.” Naast de productie van schaalmodellen stelt Kostanje inmiddels ook zelf bouwpakketten samen met bouwstenen. De scheepvaartbedrijven geven die graag aan relaties.

’Lab’

Bezoekers van de expositie in Maassluis die inspiratie hebben opgedaan, kunnen ook zelf met Lego aan de slag in een tot ’lab’ omgetoverde museumkamer. „Zowel voor kinderen als volwassenen is het heel leuk om zelf een sleepbootmodel in elkaar te zetten”, aldus De Klerk.