Nieuws/Binnenland
2218239
Binnenland

Andere kanshebber burgemeesterschap Amsterdam is Carolien Gehrels

Fel verzet tegen komst Halsema

Femke Halsema

Femke Halsema

Amsterdam - Er is binnen de Amsterdamse gemeenteraad fel verzet tegen het Amsterdamse GroenLinks-boegbeeld Femke Halsema. Dat melden goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf. Halsema zou een van de laatste kanshebbers op het burgemeesterschap van de stad zijn.

Femke Halsema

Femke Halsema

De vertrouwenscommissie, bestaande uit raadsleden van Amsterdam, zou hevig verdeeld zijn over Halsema's kandidatuur. Dit vanwege haar gebrek aan bestuurlijke ervaring.

Carolien Gehrels

De andere kanshebber, zo melden bronnen, zou oud-PvdA-wethouder Carolien Gehrels zijn. Zij zou op bredere steun van de vertrouwenscommissie kunnen rekenen. Gehrels kent het Amsterdamse stadhuis door en door. De PvdA’er, tegenwoordig topvrouw bij ingenieursbureau Arcadis, heeft acht jaar lang ervaring als bestuurder van de hoofdstad en ligt bij ambtenaren goed. Ze heeft bovendien in Den Haag veel contacten.

Halsema deed, sinds zij in 2011 de Tweede Kamer verliet, geen bestuurlijke ervaring in de (gemeente)politiek op, hetgeen veel raadsleden tegen de borst stuit.

Stemming

Op zowel Halsema als Gehrels zou later deze week in een geheim deel van de gemeenteraadsvergadering door de voltallige gemeenteraad kunnen worden gestemd. Degene met de meeste stemmen wordt voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken, die formeel nog haar fiat moet geven. Het is de verwachting dat de nieuwe burgemeester voor het zomerreces officieel wordt geïnstalleerd.