Nieuws/Binnenland
2218247
Binnenland
Aanslag op De Telegraaf

Politie: daders in Audi gevlucht

Aanslag op De Telegraaf

Amsterdam - Onbekenden hebben vannacht rond 4 uur een aanslag gepleegd op het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam. Vannacht is een bestelwagen met flinke snelheid de glazen pui van het gebouw ingereden. Tegen de gevel is de bestelauto in brand gevlogen. Volgens de politie gaat het om een witte Volkswagen Caddy.

De bestuurder is daarna vermoedelijk gevlucht in een donkerkleurige Audi. Dat meldt de politie, die spreekt van een gerichte actie. Er zouden in totaal twee daders zijn: een die de bestelauto bestuurde en de bestuurder van de donker Audi. De Audi is in eerste instantie gezien, komende uit de richting van het centrum en is met hoge snelheid weggereden richting de A10. Of de auto de A10 is opgereden is niet bekend.

Inmiddels is geschokt gereageerd in het hele land. Politici, collega-journalisten en lezers zijn woest. Premier Mark Rutte spreekt over een ’klap in het gezicht van vrije pers’ en ook andere politici zeggen geschrokken te zijn.

Betonblokken weg wegens werkzaamheden

De politie noemt het incident een gerichte actie. De hoofdredactie van de Telegraaf noemt de gebeurtenis schokkend. „Alles wijst op een aanslag. Wij laten ons niet intimideren”, aldus hoofdredacteur Paul Jansen.

De vlammen kwamen tot zeker 14 meter hoog, zegt een politiewoordvoerder. De brandweer had het vuur snel geblust. Veel ruiten zijn gesneuveld. De politie was dinsdagochtend druk bezig met een uitgebreid sporenonderzoek.

Wat wisten ze?

Mogelijk kon de bestelwagen tegen de pui rijden, omdat betonblokken voor de deur waren weggehaald wegens werkzaamheden. „Ik neem aan dat degenen die de aanslag hebben gepleegd, dat wisten, en daardoor wisten dat ze met een caddy er tegenaan zouden kunnen rijden”, aldus waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen.

„Dat zou suggereren dat men precies wist wat hier gebeurde”, zegt hoofdredacteur Paul Jansen. „Het klopt dat de afgelopen dagen onderhoudswerkzaamheden zijn verricht, of er ook betonblokken zijn weggeschoven dat weet ik niet precies. Ik neem aan dat dat wordt meegenomen in het politieonderzoek. We wachten de resultaten af.”

Geen gewonden

Op het moment dat de bestelwagen naar binnen reed, was er bewaking aanwezig in het gebouw aan de Basisweg. Niemand raakte gewond. „In principe is niemand op de redactie op dit tijdstip”, zegt Hoogland. „Waarschijnlijk was alleen de beveiliger aanwezig.”

Het busje is waarschijnlijk met hoge snelheid tussen twee plantenbakken door naar de voorpui van het pand gereden. Dankzij het extra beveiligde glas kon de wagen niet echt naar binnen rijden.

Misdaadjournalist Mick van Wely van De Telegraaf schrijft op Twitter: „Zoals onze hoofdredacteur zegt: we laten ons niet intimideren. We blijven dus gewoon schrijven. Nu extra gemotiveerd.”

Getuigen

De politie is op zoek naar getuigen die iets gezien hebben voor of na het inrijden van het busje in het Telegraaf-gebouw. De politie is op zoek naar beeldmateriaal, bijvoorbeeld van dashcams. De politie zegt de zaak te behandelen met de hoogste prioriteit.

Vorige week werd met een raketwerper geschoten op het gebouw van tijdschrift De Panorama. Dat gebouw is maar een paar honderd meter verwijderd van het TMG hoofdkantoor. Er werd toen een 41-jarige man uit Woerden gearresteerd.

De voorgevel van het gebouw waarin de redactie van De Telegraaf is gevestigd is zwaar beschadigd.

De voorgevel van het gebouw waarin de redactie van De Telegraaf is gevestigd is zwaar beschadigd.

Bekijk ook:

Bedreigingen
Aanslag op De TelegraafLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover