Nieuws/Binnenland
2218294
Binnenland

Zeven woonlagen op ruim 15 vierkante meter

Te koop: Huis van staal

Het unieke, smalle stalen pand is wijd en zijd bekend.

Het unieke, smalle stalen pand is wijd en zijd bekend.

Utrecht - Het bijzondere stalen huis dat gebouwd werd door architectenbureau Sluijmer en van Leeuwen op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Drift in de Utrechtse binnenstad staat sinds gisteren te koop. Het wordt ook wel ’het monument van de toekomst’ genoemd en valt onder Beschermd stadsgezicht.

Het unieke, smalle stalen pand is wijd en zijd bekend.

Het unieke, smalle stalen pand is wijd en zijd bekend.

Het pand is zo kenmerkend, dat het door sommigen wordt gehaat, en door anderen juist architectonish aanbeden. Op de plek van het moderne pand stond eeuwenlang een klein woonhuisje. Dit werd in 1940 afgebroken, waarna het kavel van slechts 15,45 vierkante meter met woonbestemming 62 jaar braak lag. Totdat architect Hans Sluijmer er brood in zag.

Hij ontwierp een smal huis van glas en staal met zeven woonlagen, inclusief twee 14e eeuwse werfkelders die uiteindelijk de meeste woonruimte bieden. Om het traplopen te beperken zijn er twee keukens, twee badkamers en drie wc’s. Volgens verkoopmakelaar Corine IJzerman is het een enorm bijzonder pand. „Het uitzicht op de Domtoren is geweldig vanaf de bovenste verdiepingen. Daarnaast heb je veel minder onderhoud, dan bij een echt monument. Tenzij er een raam kapot gaat, dan gaat het vervangen minder makkelijk dan bij een standaard woonhuis.”

Het gebouw met 123 vierkante meter woonoppervlakte werd destijds voor 363.000 euro gebouwd en staat nu te koop voor 775.000 euro. „De verkoopprijs is aan de hoge kant, maar dat is het dubbel en dwars waard. Het is dan ook anders dan de standaard”, aldus IJzerman.