Nieuws/Binnenland
2218452
Binnenland
Aanslag op De Telegraaf

Politici geschokt door aanslag Telegraaf

DEN HAAG - De aanslag op de redactie van De Telegraaf zorgt voor woedende reacties in politiek Den Haag. „Wie haalt zoiets in zijn hoofd? We zijn een vrij land, juist omdat journalisten hun werk kunnen doen”, reageert CDA-Kamerlid Harry van der Molen.

„Verschrikkelijk. Beangstigend, na aanslag op Pano-gebouw, intimidatie van misdaadjournalist Paul Vugts, nu De Telegraaf. Het lijkt een trend te worden”, reageert PVV-Kamerlid Martin Bosma. „Ik ken de Telegraaf-cultuur goed en ik weet dat de krant zich niet laat intimideren.”

Persvrijheid

GroenLinks-leider Jesse Klaver is furieus: „Wat een ongelofelijk idiote actie. Persvrijheid is een groot goed en journalisten moeten altijd zonder bedreigingen hun werk kunnen doen.” VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz noemt de aanslag „zeer verontrustend” en hoopt dat de daders snel gepakt worden. „Ik wil de redactie veel sterkte wensen. Ik ben blij dat iedereen weer aan de slag is om ons scherp te houden en het nieuws te brengen.”

"Aanval op persvrijheid"

Ook mediaminister Slob heeft gereageerd. „Dit ziet er erg heftig uit allemaal. Ik kan me voorstellen dat iedereen zich bij De Telegraaf is rot geschrokken”, zegt de bewindsman. „Hopelijk kan de politie snel duidelijkheid verschaffen over de aanleiding.”

Strenger straffen

D66-Kamerlid Joost Sneller wil minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vandaag spreken tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. De democraat pleit al langer voor strengere straffen voor mensen die het gemunt hebben op journalisten.

SP-Kamerlid Peter Kwint maakt zich zorgen nu een redactie voor de tweede keer in korte tijd doelwit is. „Dat is onacceptabel. Vrije nieuwsgaring en vrije pers is de hoeksteen van een vrije samenleving.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet het als een ’aanval op democratie’. „Ik hoop dat daders snel gegrepen worden. Sterkte aan de betrokkenen.” Pechtold (D66): „Ik schrik van dit nieuws. Vrije pers moet ongehinderd en onbedreigd haar werk kunnen doen. Hopelijk komt er snel meer duidelijkheid.”

Ook andere partijleiders hebben hun steun betuigd

Aanslag op De TelegraafLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover