Nieuws/Binnenland
2218589
Binnenland
Aanslag op De Telegraaf

’Het is een aanval op de journalistiek’

Thomas Bruning, Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Thomas Bruning, Nederlandse Vereniging van Journalisten.

AMSTERDAM - „Heel alarmerend” noemt algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning het incident bij De Telegraaf. „Wat het ook is het lijkt toch een zeker een aanval op de journalistiek. Afgelopen vrijdag al de aanval op het gebouw van Panorama en nu dit.”

Thomas Bruning, Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Thomas Bruning, Nederlandse Vereniging van Journalisten.

„Je moet je wel erg zorgen maken wat er aan de hand is. Dit moet topprioriteit hebben bij politie en justitie. Journalisten zijn onafhankelijk. Het is een aanslag op de democratie.”

"NVJ: eerst aanval op het gebouw van Panorama en nu dit"

Bruning noemt het een angstaanjagend incident. „Maar we moeten ons er absoluut niet van weerhouden om ons werk te doen, maar wel onder veilige omstandigheden.”

Bruning zegt dat de NVJ snel in gesprek zal gaan met politie, justitie en de hoofdredactie van De Telegraaf.

Aanslag nieuw dieptepunt

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is geschokt door de aanslag op De Telegraaf. Dat laat voorzitter Marcel Gelauff weten.

,,Deze aanslag en die op Panorama van vorige week maken opnieuw duidelijk dat de journalistiek in Nederland onder druk staat. De journalistiek moet te allen tijde beschermd en gekoesterd worden als een fundament van onze democratie. Steeds vaker worden journalisten bedreigd, zowel op straat als online. Enkele collega’s moeten zelfs dag en nacht beveiligd worden'', aldus Gelauff.

,,Uit een onderzoek van professor Alex Brenninkmeijer bleek vorig jaar dat 61 procent van de deelnemende journalisten te maken heeft met bedreigingen. Van alle bedreigden geldt dit voor 1 procent zelfs dagelijks. De aanslagen op De Telegraaf en Panaroma zijn tegen deze achtergrond een nieuw dieptepunt.''

Aanslag op De TelegraafLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover