Nieuws/Binnenland
2218633
Binnenland
Aanslag op De Telegraaf

Rutte: kijken naar verband met Panoramazaak

Den Haag - Premier Mark Rutte vindt dat „tot op de bodem moet worden uitgezocht” wat er precies gebeurd is bij de aanslag op De Telegraaf. Daarbij moet onder meer worden bekeken of er een verband bestaat met „de Panoramazaak.” Rutte noemt de aanslag met een bestelbusje op het pand van De Telegraaf dinsdag „een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie.” Hij heeft de hoofdredacteur van de krant gesproken om „hem en zijn mensen sterkte” te wensen. De vrije media zijn „een pijler onder de democratie”, aldus de premier.

Diverse Kamerleden zien deze aanslag als deel van een patroon. Vorige week werd het kantoor van tijdschrift Panorama beschoten met een antitankwapen. Zij willen dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie nadenkt over een meer structurele vorm van beveiliging.

Rutte wil daar nog geen uitspraken over doen zolang er niet meer duidelijkheid is, maar spreekt net als de politie al wel van een „gerichte actie.” Hij verzekert dat de politie er alles aan doet om de dader of daders te pakken. „We zijn alert en waakzaam.”

Ook voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer wenst de redactie van De Telegraaf veel sterkte. „Onze vrije pers is een groot goed. In dit land debatteren we met elkaar op basis van argumenten. Dat is de kern van onze democratie”, zegt zij. „Deze gerichte actie raakt niet alleen De Telegraaf maar ons allemaal.”

Aanslag op De TelegraafLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover