Nieuws/Binnenland
2218865
Binnenland
Aanslag op De Telegraaf

Van Aartsen: mogelijk extra beveiliging media

AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Jozias van Aartsen is geschokt door de aanslag op het gebouw van De Telegraaf. Dat vertelde hij na een bezoek aan de redactie. Van Aartsen spreekt dinsdagmiddag met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie over extra bescherming voor De Telegraaf en mogelijk ook andere media in de stad.

Het gaat volgens de burgemeester zowel om zichtbare als onzichtbare maatregelen. „Kranten moeten kunnen blijven schrijven, wat ze schrijven.”

„Dit zijn aanslagen waar je je wild van schrikt”, vertelde Van Aartsen na zijn bezoek aan DeTelegraaf. „Deze aanslag is gewoon heel ernstig. Pers is een steunpilaar voor de democratie. Zonder pers bestaat een democratie niet. Daar wil men kennelijk een waarschuwing afgeven. Daar moet je zeer ferm tegenover staan.”

"Van Aartsen zeer geschokt"

Mogelijk kon het bestelbusje tegen de pui rijden, omdat een betonblok voor de deur was weggehaald wegens werkzaamheden. Van Aartsen zei dat hij dat ook heeft begrepen. „Ik neem aan dat degenen die de aanslag hebben gepleegd dat wisten, en daardoor wisten dat ze er met een Caddy tegenaan zouden kunnen rijden.” De bestelwagen was een Volkswagen Caddy.

„Dat zou suggereren dat men precies wist wat hier gebeurde”, zei hoofdredacteur Paul Jansen. „Het klopt dat de afgelopen dagen onderhoudswerkzaamheden zijn verricht, of er ook betonblokken zijn weggeschoven dat weet ik niet precies. Ik neem aan dat dat wordt meegenomen in het politieonderzoek. We wachten de resultaten af.”

Vanmiddag overlegt de driehoek (burgemeester, justitie en politie) over de dreiging richting journalisten. „Bescherming van de pers is belangrijk”, aldus Van Aartsen. „Het gaat er om dat je nu de juiste maatregelen neemt, zowel zichtbaar als onzichtbaar.”

De aanslag volgt nadat er vorige week een raket werd afgevuurd op de redacties van Panorama en de Nieuwe Revu. Misdaadjournalist Paul Vugts, werkzaam bij het Parool wordt ook ernstig bedreigd en zit al maanden ondergedoken. Ook misdaadjournalist John van den Heuvel van De Telegraaf wordt bedreigd vanwege zijn journalistieke werk.

Aanslag op De TelegraafLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover