Nieuws/Binnenland
2219083
Binnenland

Slob ontvangt gedupeerde vmbo'ers Maastricht

DEN HAAG - Minister Arie Slob (Onderwijs) heeft dinsdag een groep leerlingen ontvangen van de in opspraak geraakte VMBO Maastricht. De eindexamens van 354 leerlingen werden ongeldig verklaard, nadat er allerlei tekortkomingen bij de schoolexamens waren geconstateerd.

De vijftig scholieren en tien begeleiders hebben vlaggen bij zich van de school. Op een van die vlaggen staan de namen van alle 354 leerlingen van wie het eindexamen ongeldig is verklaard. Op een andere vlag staat de tekst ,,Minister Slob kom voor ons op.”

’Slob laten voelen wat wij voelen’

De leerlingen hoopten dat de CU-bewindsman hun ongeldige eindexamens alsnog zou goedkeuren, een soort generaal pardon voor alle gedupeerden. „We zijn hier ook om hem te laten voelen wat wij voelen”, zegt een onthutste Soufian Azmani (17). „Dit is geen spelletje. De school maakt er een puinhoop van en wij moeten bloeden. Het voelt gewoon niet echt, niet eerlijk.”

Zijn moeder Radia is gefrustreerd. „Ze hebben zo hard geknokt”, zegt ze over haar zoon en zijn medescholieren. „Ze dachten dat ze geslaagd waren, nu moeten ze misschien een jaar bljven zitten. Het motiveert niet. Ik ben bang dat sommige kinderen zullen stoppen met school.”

Hun zomervakantie zien de meer dan 350 scholieren sowieso in het water vallen. Velen hadden al geboekt. De leerlingen moeten nu thuis blijven voor het nadere onderzoek en eventuele herkansingen. Manon Schmeits, moeder van de 16-jarige Miquel, baalt er als een stekker van. „Miquel stond er heel goed voor. Hij was al aangenomen op een nieuwe school om luchtvaarttechniek te gaan doen. Dit voelt allemaal heel onwerkelijk. Wat een puinhoop”, concludeert ze.

Duidelijkheid

Het ministerie is momenteel per leerling aan het kijken hoe groot de tekortkomingen bij de schoolexamens zijn, en of die kunnen worden opgelost. Slob zei maandag dat het niet uitgesloten is dat het cijfer dat leerlingen haalden voor het centraal eindexamen toch blijft staan. Het ministerie hoopt woensdag meer duidelijkheid te kunnen geven.