Nieuws/Buitenland
2219133
Buitenland

Boot met migranten mogelijk naar Malta

VALLETTA - Het schip Lifeline van de Duitse organisatie Mission-Lifeline, dat met circa 230 opgepikte migranten aan boord in de Middellandse Zee ligt, gaat waarschijnlijk aanleggen in Malta. De migranten zouden dan van boord mogen, maar moeten vervolgens worden verspreid over verscheidene Europese landen.

Een woordvoerder van de Maltese regering heeft dinsdag beklemtoond dat er echter nog niets definitief besloten is, meldde The Times of Malta. Eén zieke opvarende van de Lifeline is in de nacht van maandag op dinsdag door de Maltese strijdkrachten overgebracht naar Valletta.

Al wel een akkoord

Maar volgens de Italiaanse regering is er wel al een akkoord. De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdag met zijn Maltese collega Joseph Muscat gesproken. Muscat zou akkoord zijn gegaan met de komst van de Lifeline. Conte zei dat Italië een aantal opvarenden voorlopig zou opnemen. De Franse president Emmanuel Macron heeft Muscat maandag over de kwestie gebeld en volgens Parijs kon de Lifeline met circa 230 opgepikte migranten aan bood toch naar Malta. Frankrijk, Italië en Spanje hebben zich nu bereid getoond een deel van de migranten aan boord van de Lifeline op te nemen voor hun asielprocedure.

De Lifeline mocht aanvankelijk helemaal niet naar Malta of Italië. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini beschuldigde de Mission-Lifeline afgelopen week onder meer van mensensmokkel en van varen met een illegaal vaartuig. De reden was onder meer dat de boot formeel niet onder Nederlandse vlag vaart, maar die driekleur wel aan de mast heeft. Malta zou ondertussen juridische stappen overwegen tegen de Duitse kapitein van de Lifeline, berichtte The Times of Malta.