Nieuws/Binnenland
2219182
Binnenland
Aanslag op De Telegraaf

Grapperhaus: politie stelt alles in het werk

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.

Den Haag - Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt dat de politie alles in het werk stelt om de daders van het geweld tegen De Telegraaf te pakken. Hij spreekt van een ’vreselijke gebeurtenis' en noemt het ’onacceptabel’ dat er een busje de pui van het mediabedrijf in reed en een brand veroorzaakte. De CDA-bewindsman vindt het ’ontoelaatbare intimidatie’.

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.

„De politie is nu volop met het onderzoek bezig en stelt alles in het werk om de daders snel te pakken”, belooft de minister. „Vanmorgen heb ik de hoofdredacteur van De Telegraaf persoonlijk bericht dat geweld onacceptabel is.”

De minister gruwt van wat er is gebeurd. „Ik vind het gewoon walgelijk, zo’n busje naar binnen rijden en laten ontploffen.”

De CDA-bewindsman zegt dat dit „uiteraard een enorme impact op het personeel” heeft. „Ik ben onder de indruk van de mensen van de Telegraaf, dat ze zich niet laten intimideren en weer aan het werk gaan om de krant te maken.”

Recent is er ook een aanslag gepleegd op het gebouw waar de Panorama zit. De politie lijkt daar snel resultaat geboekt te hebben met het onderzoek, stelt Grapperhaus. „Laten we hopen dat dat nu ook zo is.”

Op de vragen over of dit nou een trend is, dit geweld tegen de journalistiek, zegt de minister: „In het algemeen zie je de afgelopen jaren dat de onderzoeksjournalistiek behoorlijk resultaten heeft geboekt, zeker op het terrein van georganiseerde misdaad. Daar is een aantal mensen behoorlijk vertwijfeld of in het nauw van aan het raken.”

Grapperhaus zegt zich hard te maken voor de vrijheid van media om te kunnen schrijven wat ze willen: „De vrijheid van pers is in Nederland een groot goed. Daar staan we als kabinet pal voor.”

Aanslag op De TelegraafLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover