Nieuws/Binnenland
2219876
Binnenland

Kamer: ’Stop steun aan oppositie in Syrië’

Martijn van Helvert (CDA)

Martijn van Helvert (CDA)

Den Haag - Nederland moet stoppen met het sponsoren van de ’gematigde gewapende oppositie’ in het zuiden van Syrië. Dat wil de Tweede Kamer, nu regeringspartij CDA opnieuw kritisch is over de schimmige steun aan rebellengroepen.

Martijn van Helvert (CDA)

Martijn van Helvert (CDA)

„Het was destijds al een slecht idee van (toenmalig buitenlandminister) Koenders om hiermee te beginnen”, zegt CDA-Kamerlid Van Helvert, die erop wijst dat de VS vorig jaar de steun aan de gewapende oppositie in Syrië stopzette en dat Rusland met het Syrische regime optrekt in het zuiden. „Terwijl de Amerikanen tegen de oppositie heeft gezegd dat ze niet op steun hoeven te rekenen, steunt Nederland nog beroepsrebellen die elke dag een andere opdrachtgever hebben. Dat geld kunnen we beter aan christenen geven die slachtoffer zijn van IS.”

Nederland gaf sinds 2014 al 25 miljoen uit aan ’niet-dodelijke’ militaire steun voor ’gematigde gewapende oppositiegroepen’, een idee ontstaan in een tijd dat in het Westen nog de hoop was dat het Vrije Syrische Leger dictator Assad kon verslaan. Wie de begunstigden precies waren, hield het kabinet geheim om de groepen niet in gevaar te brengen.

De hulp aan rebellen in het noorden van Syrië zette het kabinet vorig jaar al stop, omdat het niet kon uitsluiten dat er belastinggeld bij jihadistische groeperingen belandde. Nederland leek steun te verlenen aan groepen die met de Turken meevochten tegen de Koerden in Afrin. De steun aan rebellen in Zuid-Syrië bleef doorgaan.

Behalve CDA en ChristenUnie, dat al eerder pleitte te stoppen met de steun, is ook de VVD zeer kritisch over de bestemming van het geld. „Nu de Amerikanen helemaal wegtrekken, resteert ons nog de rol van hospik en verbandmiddelen sturen”, zegt Kamerlid Ten Broeke. „Als de regering wel meent door te kunnen gaan, zullen ze dat moeten verantwoorden.” De PVV was sowieso al tegen steun aan welke gewapende groep in Syrië dan ook.