Nieuws/Buitenland
2220064
Buitenland

Betogers verven Berlijns plein geel

BERLIJN - Activisten van de milieubeweging Greenpeace die zich keren tegen het gebruik van kolen, hebben in Berlijn als protest het wegdek van een prominent plein geel geverfd. De rotonde rond de Siegesäule (Overwinningzuil), ten westen van de Bondsdag, is bewerkt met 3500 liter gele verf die volgens Greenpeace afwasbaar en milieuvriendelijk is.

Van bovenaf moet de gele rotonde een zon voorstellen. De activisten hebben daarom hun protestactie 'zon in plaats van kolen' genoemd.

In de Bondsdag buigt een speciale commissie zich over de afschaffing van kolen als brandstof voor het opwekken van stroom. Volgens Greenpeace werkt de commissie veel te langzaam. Een probleem is dat in delen van het land veel mensen werken in de kolenwinning. In de commissie zitten vertegenwoordigers van ondernemingen, vakbonden, milieubeschermers, wetenschappers en politici. Als ze het eens worden, moet er voor eind januari volgend jaar een plan liggen wanneer en hoe het land helemaal ophoudt met het stoken van kolen.