Nieuws/Binnenland
2220194
Binnenland

Advies: celstraf Kouwenhoven in stand houden

DEN HAAG - De celstraf van zakenman Guus Kouwenhoven voor wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia tussen 2000 en 2003, moet in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal de Hoge Raad in zijn conclusie. Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet en of het onafhankelijk advies gevolgd zal worden.

Kouwenhoven werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot negentien jaar cel. Volgens het hof in Den Bosch heeft de 75-jarige zakenman wapens Liberia binnengesmokkeld en verdeeld onder de manschappen van het gewelddadige regime van de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor. Door bijvoorbeeld opslag, chauffeurs en vrachtwagens te regelen is hij bovendien medeplichtig aan de oorlogsmisdrijven die zijn gepleegd door het regime.

Kouwenhoven, bij verstek veroordeeld, tekende protest aan tegen het vonnis. Hij verblijft momenteel in Zuid-Afrika en werd daar december vorig jaar opgepakt. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Maandag stelde de rechtbank in Kaapstad de behandeling van dat verzoek wederom uit. Kouwenhoven, vrij op borgtocht, moet zich drie keer per week melden bij de politie en hij mag zijn villa alleen verlaten als daar medische redenen voor zijn.

k