Nieuws/Binnenland
2220487
Binnenland
Aanslag op De Telegraaf

Grapperhaus: maatregelen na aanslag

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA)

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA)

Den Haag - Burgemeester, politie en justitie overwegen extra beveiligingsmaatregelen na de aanslag op het hoofdkantoor van De Telegraaf. Dat zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer, waar de aanslag het eerste onderwerp was.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA)

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA)

De ’driehoek’ overlegt vanmiddag over de maatregelen, zo zei Grapperhaus.

In politiek Den Haag is brede steun voor de opstelling van de krant om zich niet te laten intimideren. Van links tot rechts wordt het rammen van de gevel en de brandstichting die erop volgde een ’aanslag op de persvrijheid’ genoemd.

„Ik ben niet alleen geschokt, maar ook gefrustreerd”, zei Kamerlid Joost Sneller van D66. „Dit is immers geen incident, maar een trend”, zei hij, verwijzend naar de aanslag van vorige week met een antitankwapen op de redactie van Panorama en de persoonsbeveiliging die journalisten Paul Vugts (Parool) en John van den Heuvel (Telegraaf) noodgedwongen hebben. „Dit zijn taferelen die niet thuis horen in een open samenleving.”

VVD-Kamerlid Arno Rutte ziet eveneens een patroon in de aanslagen, die vooral gericht lijken tegen media die veel schrijven over de georganiseerde misdaad.

„Onacceptabel”, reageerde minister Grapperhaus, die komende week overlegt met journalistenvakbond NVJ. „We moeten laten zien dat dit niet kan.” Eerder vandaag had de bewindsman contact met de politie, de burgemeester en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over de aanslag.

Sneller drong aan op een speciale status voor journalisten, zodat aangiftes van intimidatie en bedreigingen altijd worden opgenomen en onderzocht. Grapperhaus beloofde dit ’mee te nemen’ in het gesprek met de NVJ. CDA-Kamerlid Chris Van Dam pleitte voor een meldpunt waar bedreigde journalisten terecht kunnen, een idee dat bij de bewindsman in goede aarde viel. Toezeggingen deed hij echter niet. „De bescherming van journalisten is mij een groot goed. Ik ga samen met vertegenwoordigers van de beroepsgroep kijken hoe we dit structureel kunnen aanpakken.”

Volgens PvdA-Kamerlid Kuiken maakt de aanslag op De Telegraaf duidelijk dat de onderwereld zich roert in de bovenwereld en rechtvaardigt het stevige slagkracht voor de politie. De SP sloot zich daarbij aan en vroeg de minister of het personeelstekort bij de politie de bescherming van journalisten parten speelt. Het gaat om een niet te onderschatten aanslag, zo verduidelijkte Kamerlid Peter Kwint. „Zodra de pers wordt geraakt, wordt onze democratie geraakt.”

Onze verslaggevers zijn in de Tweede Kamer en geven live updates via Twitter:

Aanslag op De TelegraafLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover