Nieuws/Binnenland
2220499
Binnenland

Antwoord Rutte over afspraken dividendbelasting 'voorbarig'

Mark Rutte

Mark Rutte

Den Haag - Premier Rutte heeft toch een stuk onder ogen gehad over afspraken met de fiscus met bedrijven over de dividendbelasting. In het vragenuurtje vorige week ontkende hij nog in reactie op vragen van PvdA-leider Asscher of hij op de hoogte is of was van zogenaamde vaststellingsovereenkomsten over de dividendbelasting. „Ik moet constateren dat mijn antwoord voorbarig is geweest”, zegt hij nu daarover.

Mark Rutte

Mark Rutte

Immers, nadat er naslag is gedaan bij het ministerie van Financiën, blijkt er toch een aan de premier gericht stuk te zijn aangetroffen „waarin wordt ingegaan op de structuur van een bepaalde onderneming”. Waarbij „tevens melding wordt gemaakt van een in een periode daarvoor door de Belastingdienst vooraf gegeven zekerheid over de fiscale gevolgen van een bepaalde vennootschapsstructuur.”

En hij voegt toe: „Hiermee wordt gedoeld op wat hiervoor als vaststellingsovereenkomst is aangeduid.” Het vragenuurtje was naar aanleiding van de berichtgeving dat Shell jarenlang dividendbelasting had ontweken dankzij afspraken daarover met de fiscus. Op specifieke afspraken zei Rutte toen niet in kunnen gaan. Dinsdagavond wordt opnieuw gedebatteerd over het omstreden plan om de dividendbelasting af te schaffen.