Nieuws/Binnenland
2220980
Binnenland

Pechtold wil duidelijkere integriteitsregels

Alexander Pechtold

Alexander Pechtold

Den Haag - Na de nieuwe commotie over zijn geschonken flat, wenst D66-leider Alexander Pechtold dat de integriteitsregels die voor de Tweede Kamer gelden, duidelijker worden. Hij noemt die nu ’multi-interpretabel’.

Alexander Pechtold

Alexander Pechtold

Dat zei hij dinsdag in reactie op het rapport van de Europese anticorruptiewaakhond Greco dat woensdag door het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, besproken zal worden.

Appartement Scheveningen

In dat rapport wordt ook de kwestie aangehaald rond het Scheveningse appartement dat Pechtold kreeg van een bevriende ex-diplomaat en niet opgaf in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. Volgens Pechtold wordt zijn flat echter niet zozeer genoemd als voorbeeld van niet naleving van de integriteitsregels, maar hij interpreteert de aanmaning zo dat de regels duidelijker moeten. Hij noemt dat nu een ’kwetsbaarheid’.

„Ik roep het presidium op: wees duidelijk”, aldus Pechtold. „De regels zeggen nu niet dat ook privé-zaken erin moeten.” Hij vreest dat anders ook toekomstige Kamerleden tegen de onduidelijkheid aan kunnen lopen.

’Nooit een melding gezien’

De D66’er houdt vol dat hij de juiste afweging heeft gemaakt door de flat niet op te geven in het geschenkenregister. „Ik heb daarin nog nooit een melding gezien van een privé-gift.”