Nieuws/Binnenland
222194
Binnenland

Schilder gewond bij schoolbrand in Amsterdam

Amsterdam - UPDATE 19.55 uur - De brandweer heeft de grote brand bij het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam-Zuid woensdagavond onder controle gekregen. Een man liep lichte brandwonden op.

De schade aan het Fons Vitae Lyceum aan de Reijnier Vinkeleskade is groot. De gemeente en de schoolleiding moeten op zoek naar vervangende ruimte voor de lessen.

Schilder aan het werk

Leerlingen vertellen aan De Telegraaf dat de gewonde persoon een schilder is die op het dak aan het werk was. Het slachtoffer is ter plekke behandeld.

Op het moment van het uitbreken van de brand waren er circa vijftig mensen in de school. Met uitzondering van de schilder vielen er geen gewonden.

Veel rookwolken

Rond 15.00 uur brak de brand uit bij werkzaamheden aan het dak. De brandweer sprak van een grote brand op de vierde etage en op het dak. Het gehele pand, gelegen aan de Reijnier Vinkeleskade in Zuid, werd ontruimd. De rookwolken waren in de wijde omtrek te zien.

Circa vijftien omwonenden werden tijdens de brand geëvacueerd. Voor die personen was opvang geregeld in een buurthuis niet ver van de school. De brandweer bekijkt of de bewoners woensdagavond nog naar hun huis terug kunnen.

School ontruimd

De brandweer kwam ter plekke om het vuur onder controle te krijgen. De school werd ontruimd.

Rond 15.45 uur besloot de politie om iedereen bij het gebouw weg te halen. Een politieagent waarschuwde: „Het vuur breidt zich uit! Iedereen moet weg.”

’Nu wegwezen’

Cooper had huiswerkbegeleiding pal onder het dak, toen het alarm afging. Diens leraar wilde doorwerken, maar de conciërge haalde iedereen uit de klas. Cooper: „Hij zei: ’Het hele dak staat in de fik, jullie moeten nu wegwezen!’”

Leraar Koen van het 101 jaar oude lyceum sprak van een geluk dat de school deze week het tropenrooster instelde. „Normaal zit de school vol tot 16.30 uur. Maar nu waren de meeste leerlingen gelukkig al weg. Ik zat zelf met de nablijvers op de derde verdieping. Het alarm ging af en mijn eerste gedachte was 'de scheikundeleraar zal wel weer een proefje hebben gedaan'. Maar een leerling keek uit het raam en zag rook. We zijn gelijk de klas uitgegaan.”

’Dat gaat het dak niet redden’

Door de brand werd leraar Koen emotioneel. „Mijn oma heeft hier op school gezeten, mijn vader en sinds drie jaar werk ik hier ook. Ik heb het dak gezien, de brand is echt heel groot. Dat gaat het dak niet redden. Ik hoop de school verder wel.”