Nieuws/Buitenland
2221967
Buitenland

Hooggerechtshof keurt inreiswet Trump goed

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON - Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft Donald Trump een van zijn grootste overwinningen als president bezorgd door diens omstreden inreiswet te accorderen. De wet verbiedt mensen uit een zestal overwegend islamitische landen de VS binnen te komen.

Donald Trump

Donald Trump

Met vijf tegen vier stemmen maakte het hof, gedomineerd door conservatieve Republikeinse rechters, voorlopig een eind aan de slepende en felle juridische strijd over deze kwestie. Verscheidene lagere rechters achtten het inreisverbod voor moslims ongrondwettelijk. De derde versie van de wet werd vorig jaar september geblokkeerd door een van hen.

Zijn eerste opdracht de grenzen dicht te gooien voor deze specifieke groep buitenlanders, vaardigde Trump al een week na zijn intrek in het Witte Huis uit. Het leidde tot chaos op vliegvelden en overwerk voor rechters. Nu krijgt de president alsnog zijn zin, waardoor reizigers uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen niet langer welkom zijn.

’Wow’

Trump begroette de steun van de opperrechters via Twitter met ,,Wow''. Hij vindt dit besluit van het grootste belang voor de veiligheid in de VS.