Nieuws/Binnenland
2222633
Binnenland

Mannen hebben in Turkije al korte celstraf uitgezeten, dus:

Terugkeerjihadi’s hier moeilijk vervolgd

Reda Nidalha (r) uit Leiden, hier bij het Vrije Syrische Leger.

Reda Nidalha (r) uit Leiden, hier bij het Vrije Syrische Leger.

Leiden - De radicale Leidse Syrië-ganger Reda Nidalha keert woensdag terug in ons land, zo meldt de Leidse burgemeester Henri Lenferink. Ook Oussama A. keert deze week terug. De twee kunnen in Nederland moeilijk nog vervolgd worden voor hun lidmaatschap van IS. Beide mannen hebben in Turkije namelijk al een korte celstraf uitgezeten vanwege lidmaatschap van een terreurorganisatie. In afwachting van het hoger beroep mogen de jihadisten terug naar huis.

Reda Nidalha (r) uit Leiden, hier bij het Vrije Syrische Leger.

Reda Nidalha (r) uit Leiden, hier bij het Vrije Syrische Leger.

Waarschijnlijk wordt het tweetal op het vliegtuig uit Turkije begeleid door de Koninklijke Marechaussee, bij aankomst op Schiphol aangehouden en opgesloten op de Terroristenafdeling van de gevangenis. Het is echter de vraag of justitie het duo lang kan vasthouden. Het vooruitzicht dat een IS-lid ongehinderd de deur uit kan lopen, is een bron van zorg. Kamerleden vroegen om de intrekking van het Nederlanderschap van de twee.

’Niet tweemaal voor hetzelfde’

In theorie zijn er nog mogelijkheden om Reda en Oussama een tweede keer voor hetzelfde delict te vervolgen, zeggen experts tegen De Telegraaf. Het principe ’niet tweemaal voor hetzelfde’ geldt officieel alleen als de veroordeelde zijn straf helemaal heeft uitgezeten. Dat is in dit geval nog niet gebeurd. In de praktijk zullen rechters hun vingers niet willen branden aan de vervolging van iemand die al door een ander land is veroordeeld. Daar zitten allerlei juridische haken en ogen aan, maar het ligt ook gevoelig in de verhouding tussen Turkije en Nederland. „We spelen een uniek en ingewikkeld internationaal schaakspel”, zei hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops eerder.

Vader Mohamed Nidalha is blij dat hij zijn zoon eindelijk gaat terugzien. Hij strijdt er al jaren voor dat Reda naar huis komt, desnoods na een paar jaar in de Nederlandse gevangenis. Hij weet zeker dat zijn zoon geen terrorist is en niet van plan is om in Nederland toe te slaan. ’Ik sta honderd procent voor hem in.’

Vader: Wandaden moeten bestraft

Hij vindt wel: als blijkt dat Reda in de Islamitische Staat wandaden heeft begaan, moet hij daarvoor zwaar gestraft worden.

De problemen met Reda begonnen in 2013. Hij belandde in de Leidse criminaliteit. Religieus was hij helemaal niet, toch verdween hij in 2014 opeens naar Syrië. Er doken foto’s op waar hij poseerde met zware wapens.

Als de veroordeelde jihadist weer in Leiden komt wonen, is er volgens burgemeester Lenferink ’uiteraard een plan van aanpak’. Dit schrijft hij in antwoord op de vragen vanuit de VVD-fractie. Hij kondigt aandacht aan voor de veiligheid van de omgeving waarin de oud-IS-er komt wonen en de ’eventuele maatschappelijke onrust die de terugkeer kan teweeg brengen.”

Het stadsbestuur wil ook aandacht geven aan de veiligheid van Nihalda zelf ’en stappen om een nieuw leven te kunnen opbouwen”, zo meldt Lenferink. De VVD-fractie in de gemeenteraad maakt zich ernstige zorgen over de terugkeer van Nidalha: „We weten niet wat momenteel zijn denkbeelden zijn en er is een groot risico dat hij door geradicaliseerde jongeren in Nederland als held wordt gezien.”

Chatberichten uit Syrië

’Al na drie maanden kreeg ik van Reda chatberichten waarin hij schreef hoe vreselijk die mensen zijn”, zegt de vader van Reda Nidalha. „Hij wilde al heel snel ontsnappen van IS. Ik heb dat allemaal zwart op wit.’

Reda en Oussama wisten hij het kalifaat te ontvluchten en sloten hij zich aan bij het Vrije Syrische Leger (VSL). In oktober 2016 dook Reda opeens op in een Britse televisiereportage. Hij verklaarde tegen de BBC dat IS ’mensen afmaakt alsof het niets is’ en dat ze hem behandelden ’als menselijk vlees’.

Eind 2016 klom Reda over de muur van het VSL-kamp en vluchtte naar de Turkse grens, samen met Ousama en drie lotgenoten. Toen de grenswachten het gezelschap door de ochtendmist zagen naderen, losten ze waarschuwingsschoten. Het vijftal werd in de boeien geslagen.

Dat leek goed nieuws voor de ouders van Reda en Ousama. Turkije zou hun verloren zonen nu wel snel uitleveren aan Nederland. Dan zouden ze in hun vaderland worden berecht. Maar de Turken begonnen zelf een rechtszaak. Nederland had het nakijken. En zit nu opgescheept met een ingewikkeld probleem.