Nieuws/Binnenland
2222810
Binnenland

Potvis voor kust Den Helder dood

DEN HELDER - De potvis die maandagochtend is ontdekt voor de kust van Den Helder, heeft het niet gered. Voor het leven van het dier werd al gevreeds, omdat hij gedesoriënteerd was en amper bewoog. Dat meldt SOS Dolfijn dinsdag op Twitter.

De potvis zat zwaar in de problemen omdat hij (of zij) in de Noordzee zwom. Daar is het eigenlijk veel te ondiep en is er veel te weinig voedsel voor het dier. De potvis terugduwen naar een plek waar het dier wel kon leven, was geen optie, omdat het dier te zwaar was.

Aan het begin van de avond, onder toeziend oog van de medewerkers van SOS Dolfijn die wilde kijken hoe het met ’Wil’ ging, blies de volwassen potvis de laatste adem uit. En daar is Meerbeek, ondanks de ’toch droevige situatie’, blij mee: „Het is nu gebeurd in de natuurlijke leefomgeving: de zee. Er zal nog moeten blijken wat de potvis in de noordzee deed, maar het is uiteindelijk een natuurlijke dood geweest. Het is toch fijn dat dat hele gedoe op het strand het dier bespaard is gebleven.”

Toch wordt het dier nu wel versleept: het walviskarkas zal naar Harlingen worden getrokken waar een team van de Universiteit Utrecht (UU) sectie zal verrichten.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelde eerder het zogenoemde walvisprotocol in. Schepen werden uit de buurt van de potvis gehouden, ook in de nacht.