Nieuws/Binnenland
2222968
Binnenland

Tommy Wieringa op congres VNG: ’Dat werd tijd’

Burgemeesters klappen na grap over aanslag op Telegraaf

Maastricht - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zit in zijn maag met een pijnlijk incident tijdens het jaarcongres. Tientallen burgemeesters en wethouders applaudisseerden na een opmerking over de aanslag op De Telegraaf, vertellen verbijsterde bezoekers.

Het applaus was een reactie op een opmerking van schrijver Tommy Wieringa die op het congres in Maastricht sprak. Over de aanslag op het Telegraaf-gebouw zei hij: „Dat werd tijd.” Een woordvoerder van de VNG bevestigt dat de schrijver die woorden heeft gebruikt.

’Helft van de zaal klapte’

Een wethouder die het congres bezocht en de opmerking van Wieringa ongepast vond, zegt dat ’misschien wel de helft van de zaal’ klapte. „Het was niet zomaar wat gegniffel. Er waren achteraf ook mensen die zeiden: dat klappen kon echt niet.” Het applaus is opmerkelijk omdat burgemeesters en wethouders eerder deze week zelf met veel tamtam de noodklok luidden over criminele intimidatie.

’Een grap’

Volgens Wieringa, die op het podium stond met voormalig Nieuwsuur-presentator Twan Huys, was zijn opmerking een grap. „En zo heeft iedereen het verstaan”, stelt de schrijver. Hij erkent dat er om is gelachen maar ontkent dat de bezoekers – vaak burgemeesters of wethouders – hebben geklapt. Anderen spreken dat tegen.

„De steunbetuigingen uit de zaal lijken mij een verkeerde reactie”, stelt Ton Roerig, directeur van de Wethoudersvereniging. „We zouden juist samen een front moeten vormen tegen dit soort geweld.”

„Achteraf kun je zeggen: ’het is niet gepast’”, stelt een VNG-woordvoerder. „Maar op zo’n moment gebeurt het. Dat is wel wat ongemakkelijk en mensen realiseren zich dat ook achteraf.”