Nieuws/Binnenland
2222981
Binnenland

’Geef veteraan uniform terug’

Den Haag - Veteranen moeten altijd hun uniform kunnen dragen op speciale evenementen die georganiseerd worden voor mensen die op missie zijn geweest. Ook als ze niet meer in actieve dienst zijn. Dat wil de Tweede Kamer op voorspraak van D66, die het kabinet vraagt bestaande regelingen aan te passen.

Veteranen die meer dan vijftien jaar hebben gediend, maar die niet meer in actieve dienst zijn, mogen al in uniform verschijnen op bijvoorbeeld Veteranendag. Voor wie korter heeft gediend, geldt dat voorrecht niet. Het is verdrietig voor deze veteranen dat ze uitgerekend op een belangrijke reünie hun uniform niet mogen dragen, vindt Kamerlid Belhaj (D66). „We willen dit voor alle veteranen regelen die juist graag hun uniform op speciale evenementen weer eens aan willen en dat nu niet mogen.”

Haar voorstel krijgt steun van bijna de voltallige Kamer. Aankomende zaterdag is het Veteranendag. Minister Bijleveld (Defensie) belooft naar het voorstel te kijken, maar benadrukt wel dat bij het dragen van een uniform ook verantwoordelijkheden horen.