Nieuws/Binnenland
2223182
Binnenland

Aantal verhuizingen daalt: we willen wel, maar doen het niet

We doen het minder dan we willen: verhuizen. Sterker, het aantal verhuizingen neemt af, blijkt uit cijfers van het CBS. Vergeleken met het recordjaar 2017, nam het aantal woningwisselingen het eerste kwartaal met bijna vijf procent af.

Ilan Sluis

Van januari tot april waagden 453.000 mensen zich aan de meest stressvolle onderneming uit hun leven. Want dat is het, zocht Vereniging Eigen Huis (VEH) uit. Een jaar eerder waren dat nog 475.000 mensen. Vooral de afname van het aantal verkochte woningen zorgde voor de daling.

Volgens onderzoek van VEH willen Nederlanders wel verhuizen, maar lukt het niet door een tekort aan beschikbare woningen, zowel huur als koop. De hoge huizenprijzen belemmeren vooral in de koopsector de doorstroming.

Als Nederlanders verhuizen, doen we dat het liefst zo zuinig mogelijk, volgens VEH. Het wordt meestal zelf ter hand genomen, met behulp van vrienden en familie. Slechts een kwart, vooral 65-plussers schakelt een verhuisbedrijf in. Professionele verhuizers inhuren kost al snel tussen de vijftienhonderd en tweeduizend euro, berekent VEH.

Opslaan huisraad

Ook een trend: het tijdelijk opslaan van de huisraad. Sinds het aantrekken van de huizenmarkt doen self storage-bedrijven goede zaken. Huiseigenaren worden vaak verrast door de snelle verkoop. „Sommige kopers bieden een extra hoge prijs, maar willen dan snel de woning betrekken. Verkopers laten zich daardoor wel verleiden”, zegt VEH-woordvoerder Hans André de la Porte.

Verhuizen wordt tot de top-3 van meest stressvolle gebeurtenissen gerekend. „Mensen vergissen ze zich er behoorlijk in”, zegt André de la Porte. „Het is vooral de verhuizing zelf, de dozen inpakken blijkt toch altijd meer werk dan gedacht. De verhuisdatum nadert. En verhuisbedrijf of niet, uiteindelijk staan de dozen door elkaar in het nieuwe huis. Dan blijken bij het uitpakken de pannen op zolder te staan en de kleding in de keuken.”

Tips om die stress te voorkomen, zijn er niet of nauwelijks, zegt psycholoog Jeffrey Wijnberg. „Het is gewoon verzekerd stress, zo’n verhuizing. Je hebt geen flauw idee van de veranderingen. Neem alleen al het licht in je woning, de andere geluiden, je oriëntatie die weg is. Het is gewoon een grote stap in het ongewisse, op voorhand ontregelend. Zo bezien doen we het met z’n allen toch nog best vaak.”