Nieuws/Binnenland
2223326
Binnenland

Mogelijk vergelding vanuit Mocro-maffia

Politie en OM houden er rekening mee dat de aanslagen op De Telegraaf en Pijper Media een reactie zijn op recente publicaties over de georganiseerde misdaad. Vijf redactiepanden van zeven media in Amsterdam worden daarom extra beveiligd.

Panorama en De Telegraaf publiceerden afgelopen week grote verhalen over de klopjacht van de politie op twee kopstukken van de zogenaamde ’Mocro-maffia’, Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. Mogelijk zijn de aanslagen een reactie op deze publicaties.

De twee gezochte Utrechtse kopstukken uit de ’Mocro-maffia’ zitten volgens politie en justitie achter meerdere liquidaties. Gisteren maakte de politie bekend dat de gezochte gangsters mogelijk in Mexico zitten. Hierover zijn verschillende tips bij de politie binnengekomen.

Voor de raketaanval op het pand van Pijper Media is een man opgepakt die een prominente positie bekleedt bij de motorclub Caloh Wagoh Main Triad. Twee leden van deze club worden verdacht van een liquidatie in het Mocro-maffiamilieu, namelijk die van Jaïr Wessels in Breukelen in 2017.

Publicaties

In een gezamenlijke verklaring van plaatsvervangend burgemeester, hoofdofficier van justitie en de eenheidschef van Amsterdam staat dat ’geen enkel scenario in het opsporingsonderzoek wordt uitgesloten’, maar één van de scenario’s is dat de incidenten verband houden met recente publicaties over zware gangsters.

Behalve De Telegraaf krijgen ook de panden waarin Het Parool, AT5, Panorama/Nieuwe Revu, NRC, Trouw en de Volkskrant zijn gevestigd mobiel cameratoezicht en zichtbaar politietoezicht. Burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam, die gisterochtend De Telegraaf bezocht, sprak van ’een aanslag op de vrijheid van meningsuiting, een aanslag tegen wat een krant schrijft’.

Om precies 03.52 uur gisterochtend reed een witte VW Caddy het parkeerterrein van De Telegraaf op. De slagboom werd door de voorkant van de wagen de lucht in getild. Een tweede auto, een donkere Audi, bleef voor de slagboom staan.

Vanwege werkzaamheden aan het gebouw van TMG waren enkele betonnen bakken die auto’s moeten stoppen, tijdelijk verwijderd. De bestuurder van de Caddy trapte op het gas en reed met flinke snelheid tegen de gevel aan. Een stalen balk en beveiligd glas wisten te voorkomen dat de bestuurder naar binnen kon rijden.

Jerrycan

Op camerabeelden is te zien hoe de bestuurder van de Caddy terugrijdt en dan nog eens tegen de gevel klapt. Hij stapt uit de wagen met een jerrycan in de hand en besprenkelt dan vermoedelijk de binnenkant van de wagen met de inhoud.

De man met een capuchon op zijn hoofd opent vervolgens de achterdeuren van de wagen en gooit iets brandends in de achterbak, waarna de vlammen metershoog uit de Caddy schieten. De bestuurder stapt daarna in de Audi, die tegen het verkeer in wegrijdt. Een beveiliger van TMG bleef ongedeerd. Hij alarmeerde politie en brandweer.

Panorama

De aanslag volgt op het afschieten van een raketwerper op het gebouw van Pijper Media, uitgever van Panorama, in Amsterdam, afgelopen donderdag. Ook daar ontstond forse schade.

De politie heeft een Team Grootschalige Opsporing (TGO) op de aanslag op De Telegraaf gezet. Zo’n twintig rechercheurs jagen op de uitvoerders en mogelijke opdrachtgever. Forensisch experts kamden gisteren de Caddy uit, op zoek naar sporen. De wagen wordt verder onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. De wagen bleek gestolen te zijn.

„We roepen getuigen en automobilisten met een dashcam die op het moment van de aanslag langsreden, op om zich te melden. Verder zijn we druk bezig met het uitlezen van camera’s”, aldus politiewoordvoerder Frans Zuiderhoek.

Klap in gezicht

Ondanks de enorme brand- en waterschade en een penetrante geur van brandstof, kon het personeel van TMG gewoon aan de slag. Premier Rutte noemt de aanslag ’een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie’. Hij sprak uitgebreid met hoofdredacteur Paul Jansen. Ook vanuit de Tweede Kamer werd met ontzetting gereageerd op de aanslag.

Het piept en kraakt bij de Amsterdamse recherche, die door de golf aan liquidaties in de afgelopen jaren alle zeilen moet bijzetten. Meerdere moordonderzoeken liggen op de plank door een gebrek aan capaciteit. Daarbij komt dat onderzoeken vertraging oplopen doordat het budget van het Nederlands Forensisch Instituut op is en er scherp wordt geselecteerd bij het insturen van sporen. Dit tot frustratie van rechercheurs.