Nieuws/Binnenland
2223425
Binnenland

’Wij zwijgen nooit’

AMSTERDAM - De dag na de aanslag op het gebouw van De Telegraaf komt de krant gewoon weer uit. „Wij zwijgen nooit!”, zo vat de voorpagina het gevoel op de redactie samen. „Het grove geweld moet kennelijk een boodschap zijn om ons te laten zwijgen. Dat gaat niet gebeuren.”

Dinsdagochtend reed een busje in op de pui van het redactiegebouw aan De Basisweg. Daarbij vielen geen gewonden, maar al snel werd duidelijk dat het ging om een aanslag, vermoedelijk bedoeld als poging tot intimidatie. „Ja, we zijn geschrokken. Onder de indruk ook. Journalisten is niets menselijks vreemd. Maar verbijstering slaat om in woede, en angst in vastberadenheid. De Telegraaf laat zich niet intimideren”, zo schrijft de hoofdredactie.

De aanslag volgde op de beschieting van het gebouw van uitgever Pijper Media, dat onder meer misdaadtijdschrift Panorama publiceert. Politie en OM houden er rekening mee dat beide aanslagen een reactie zijn op recente publicaties over de georganiseerde misdaad.

Panorama en De Telegraaf publiceerden afgelopen week grote verhalen over de klopjacht van de politie op twee kopstukken van de zogenaamde ’Mocro-maffia’, Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. De twee gezochte Utrechtse kopstukken uit de ’Mocro-maffia’ zitten volgens politie en justitie achter meerdere liquidaties.

„Het grove geweld moet kennelijk een boodschap zijn om ons te laten zwijgen. Dat gaat niet gebeuren. Wij zullen doorgaan met onthullende publicaties over de georganiseerde misdaad.”

In spiegel kijken

De hoofdredactie zet de aanslag in een breder perspectief. „Er is meer aan de hand. Op sociale media zijn scheldkanonnades, bedreigingen en het demoniseren van journalisten schering en inslag. En sommige advocaten, die criminelen bijstaan, wekken de suggestie dat verslaggevers handlangers zijn van het Openbaar Ministerie.”

De verontwaardiging in de politiek is groot. Terecht, maar tegelijkertijd moet ook de overheid de hand in eigen boezem steken. „Ook de autoriteiten duwen, weliswaar op geheel andere wijze, de media in het defensief. Het recente afluisterschandaal rond een journalist van het Brabants Dagblad staat niet op zich. Ook Telegraaf-journalisten zijn in het verleden onrechtmatig afgeluisterd en zelfs vastgezet”, zo waarschuwt de hoofdredactie.

„De huidige druk, van vele kanten op verschillende niveaus, neemt gevaarlijke vormen aan. Wij zullen voor onafhankelijke, scherpe, onthullende journalistiek blijven knokken. Met hart en ziel.”

Steun van lezers

De brievenpagina’s van De Telegraaf staan woensdagochtend vol steunbetuigingen van lezers. „En dan is het zover. Aanslag op De Telegraaf. Dat krijg je als je geen blad voor de mond neemt”, aldus Mieke de Vries uit Amsterdam in de rubriek Wat U Zegt. „Wat een misselijke streek!”, aldus Arie Keus.