Nieuws/Binnenland
2223719
Binnenland

’Staking geen goeie reden om te spijbelen’

DEN HAAG - De landelijke staking in het streekvervoer woensdag, donderdag en vrijdag is geen legitieme reden voor leerlingen om lessen te missen. Dat stelt de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad.

„De staking is ruim van tevoren bekendgemaakt waardoor het niet geldt als overmacht. Het voldoet niet aan de voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim”, aldus de raad.

Toch ziet de organisatie wel dat de staking op verschillende plekken in het land kan leiden tot problemen voor leerlingen die met het openbaar vervoer naar school gaan. ,,De VO-raad adviseert scholen hun leerlingen op de hoogte te brengen dat ze op school verwacht worden ondanks de staking.''

Ook de MBO Raad, brancheorganisatie voor scholen in het middelbaar beroepsonderwijs, en de Vereniging Hogescholen vinden dat de staking geen reden is om thuis te blijven. ,,Er zijn tal van andere mogelijkheden om naar school te gaan en er is van tevoren uitgebreid gecommuniceerd over de staking met leerlingen'', zegt een woordvoerster van de vereniging. Het is onbekend hoeveel scholieren woensdag niet zijn komen opdagen als gevolg van de staking.