Nieuws/Binnenland
2224058
Binnenland

’We moeten vijfduizend gebouwen in Groningen snel aanpakken’

Den Haag - Om veiligheidsredenen moeten zo’n vijfduizend gebouwen in Groningen zo snel mogelijk versterkt worden. Dat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De panden zijn niet veilig genoeg voor aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning.

Het aantal gebouwen dat versterkt moet worden voor aardbevingen gaat de komende jaren wel omlaag nu het kabinet heeft besloten om de gaskraan dicht te draaien. Eerder werd ingeschat dat 22.000 moesten worden aangepakt. Die hoeven nu niet allemaal versterkt te worden.

Minister Wiebes (Economische Zaken) besloot dit voorjaar al om de versterking van duizenden huizen te pauzeren in afwachting van onder andere het advies van de SodM. Veel Groningers zijn woedend over dit besluit.

Het SodM stelt dat van 1400 van deze panden niet meer versterkt hoeven te worden om aan de veiligheidsnorm te voldoen.

De mijnwaakhond heeft ook onderzocht wat het dichtdraaien van de gaskraan betekent voor de kans op aardbevingen. Tot 2020 verwacht het SodM dat de kans op bevingen juist toeneemt. In de jaren daarna halveert de kans. Tussen 2024 en 2030 als de productie in het Groningerveld stopt neemt de kans nog verder af.

’Risico’s kleiner’

Na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen blijft de kans op aardbevingen nog enige tijd bestaan, maar het wordt wel steeds kleiner. Hoe lang dit precies duurt weet niemand, stelt het SodM. De kans op aardbevingsschade blijft bestaan.

„De huidige versterking van panden gaat uit van de oude situatie. Inmiddels is de winning al meer dan gehalveerd en heeft de minister een plan gepresenteerd om naar nul te gaan. Dit betekent dat de risico’s nu al veel kleiner zijn en dat die na verloop van tijd steeds kleiner worden”, legt Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal der mijnen uit. „Het aantal gebouwen dat versterkt moet worden gaat daarmee omlaag, maar het tempo waarop de versterking gaat, moet aanzienlijk omhoog.”

Maandag komt de Mijnbouwraad met een advies. Op basis hiervan neemt minister Wiebes een besluit over de versterking van woningen in Groningen.