Nieuws/Binnenland
2224352
Binnenland

’Paard heeft verschillende gezichtsuitdrukkingen, net als mens’

AMSTERDAM - Paarden blijken een groot repertoire aan gezichtsuitdrukkingen te hebben. Dat leert ons wellicht iets over hun vermogens om daadwerkelijk met de mens te communiceren, zo suggereren onderzoekers.

Wetenschappers van de Universiteit van Sussex hebben zeventien gezichtsuitdrukkingen van paarden gevonden. Dat zijn er drie meer dan chimpansees kunnen, die dichter bij de mens staan, en slechts tien minder dan mensen zelf.

Tijdens het onderzoek, waarvoor de wetenschappers urenlang paardengezichten in kaart hebben gebracht, is een heus coderingssysteem ontwikkeld voor gezichtsuitdrukkingen: de Equine Facial Action Coding System (EquiFACS). Zo’n systeem is eerder gebruikt bij honden en katten.

Volgens wetenschapper Anne Burrows geeft het onderzoek nieuwe, belangrijke inzichten: lang dachten we dat dieren die dichter bij de mens staan, zoals apen, per definitie meer gezichtsuitdrukkingen kennen dan andere dieren. Dat klopt dus niet.

Eerder suggereerde onderzoek van dezelfde universiteit dat paarden menselijke emoties kunnen interpreteren, en menselijke lichaamstaal kunnen begrijpen, zo schrijft The Independent.