Nieuws/Binnenland
2224374
Binnenland

Rijksrecherche start onderzoek naar burgemeesterslek

Archieffoto uit de gemeenteraad.

Archieffoto uit de gemeenteraad.

Amsterdam - Het Openbaar Ministerie heeft de rijksrecherche opdracht gegeven om onderzoek te doen naar mogelijke lekken uit de vertrouwenscommissie voor de burgemeestersbenoeming in Amsterdam.

Archieffoto uit de gemeenteraad.

Archieffoto uit de gemeenteraad.

Dit laat het Amsterdamse parket van het OM woensdagmorgen weten. „We zien voldoende aanknopingspunten om nader onderzoek te verrichten”, aldus een zegsman van het parket. Het onderzoek richt zich op het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan De Telegraaf.

Alle leden van de vertrouwenscommissie zijn afgelopen weken in het kader van het onderzoek verhoord door rechercheurs van de Amsterdamse politie. De twaalf betrokken raadsleden werden urenlang doorgezaagd over hun contacten met journalisten.

Het lekken uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een burgemeester is een strafbaar feit. Overtreding kan leiden tot vervolging en uiteindelijk tot oplegging van werkstraffen of boetes.

Achterkamertjes

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek in Amsterdam was een aangifte door de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Partij voor de Dieren-voorman Johnas van Lammeren.

Commissievoorzitter Van Lammeren stapte naar justitie, daags nadat De Telegraaf vorige maand onthulde hoe de vertrouwenscommissie momenteel overleg pleegt, de rol die de commissaris van de koning Johan Remkes daarbij speelt en over de geheimzinnigheid waarmee de bijeenkomsten van de commissie zijn omgeven. Ook die informatie valt onder de geheimhouding.

Van Lammeren wil niet inhoudelijk reageren. Wel zegt hij het in algemene zin goed te vinden dat er onderzoek wordt gedaan, want „lekken uit een vertrouwenscommissie schaadt de democratie en de kandidaten. Ik hoop dat de dader of daders worden gepakt.”

Halsema

Het onderzoek van de Rijksrecherche gaat niet alleen over een artikel in De Telegraaf van begin mei, maar ook over recentere mediaberichten, zegt een woordvoerder van het OM in Amsterdam.

De afgelopen dagen verschenen berichten over mogelijke onenigheid binnen de vertrouwenscommissie over de vermeende kandidaten Femke Halsema en Carolien Gehrels. Diverse partijen steunen oud-wethouder Gehrels en verzetten zich tegen Halsema, zo bevestigden bronnen tegen deze krant.