Nieuws/Binnenland
2224511
Binnenland

’Nederlandse’ Lifeline mag naar wateren Malta

VALLETTA - De omstreden boot Lifeline van de Duitse organisatie Mission-Lifeline heeft woensdag toestemming gekregen tijdens het slechte weer beschutting te zoeken in de territoriale wateren van Malta.

Het schip ligt al vijf dagen in de Middellandse Zee in de hoop een Italiaanse of Maltese haven te mogen binnenvaren. Aan boord zijn circa 230 voor de kust van Libië opgepikte migranten die voor een groot deel zeeziek zijn geworden door het slechte weer.

Italië stuurde het schip naar Nederland, omdat een Nederlandse vlag aan de mast wappert, maar ons land claimde dat het schip hier niet staat geregistreerd. Vervolgens begon een moddergevecht online.

The Times of Malta berichtte dat onder de opvarenden zeventig minderjarigen zijn die zonder familieleden op weg naar Europa zijn. Dinsdag was er sprake van dat Malta de boot zou toelaten en de migranten onder meer naar Frankrijk, Spanje en Italië zouden kunnen. Maar kennelijk is er geen akkoord bereikt waar de migranten in Europa heen moeten en weigert Malta daarom nog het schip aan te laten leggen, en staat het enkel toe om de wateren in te varen.