Nieuws/Binnenland
2224616
Binnenland

Blok: straf Rif-leiders lijkt aan hoge kant

DEN HAAG - De leiders van de protesten in het Marokkaanse Rif-gebied zijn veroordeeld tot celstraffen oplopend tot twintig jaar en die vonnissen „lijken aan de hoge kant.” Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Meer dan vijftig protestleiders zijn veroordeeld.

„Nederland volgt de situatie in de Rif en de Nederlandse ambassade was bij de processen aanwezig”, laat de woordvoerder weten. Minister Stef Blok heeft tijdens zijn bezoek aan Marokko in april om een eerlijk juridisch proces voor de actievoerders van de Rif gevraagd.

Matje

De PvdA vindt dat Blok de ambassadeur van Marokko op het matje moet roepen. Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen vindt dat de aanvoerders van de demonstranten onmiddellijk moeten worden vrijgelaten.

Zij wijst ook op Nederlandse familieleden van veroordeelde protestleiders. Die maken zich volgens haar zorgen of zij nog wel veilig naar Marokko kunnen reizen. De ambassadeur moet toezeggen „dat Nederlanders altijd zeker kunnen zijn van hun veiligheid in Marokko.”

In het Rif-gebied vonden vorig jaar grootschalige demonstraties plaats tegen de corruptie, onderdrukking en achterstelling van de lokale bevolking. De politie pakte honderden mensen op. De protestleiders gaan de cel in omdat ze de staatsveiligheid in gevaar zouden hebben gebracht. Hoger beroep is nog wel mogelijk.

De Tweede Kamer praat donderdag over de situatie in Marokko.