Nieuws/Binnenland
2225012
Binnenland

Video: Wieringa en burgemeesters lachen om aanslag op Telegraaf

Maastricht - VIDEO Dit zijn de beelden van het VNG-congres waar honderden burgemeesters en wethouders uitbundig lachten en klapten toen schrijver Tommy Wieringa zei dat hij de aanslag op De Telegraaf en Panorama ’veel te laat’ vond.

De auteur sprak tijdens het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het thema was ’over grenzen’, waarbij gedoeld wordt op de toenemende invloed van criminelen op het openbaar bestuur.

Wieringa zei het ’reuze zorgelijk te vinden dat de onderwereld steeds meer opduikt in de bovenwereld’. „Recht en orde zijn van belang in een land als dit. Het is niet de Oekraïne natuurlijk, maar soms krijg je dat gevoel in de grensstreek wel degelijk.”

Als dagvoorzitter Twan Huys dan vraagt: „Tegelijkertijd is vannacht een brandende auto het pand van De Telegraaf ingereden?”, zegt Tommy Wieringa: „Nou, dat werd tijd”.

Daarna lacht en klapt een volle zaal twaalf seconden lang. Ook Twan Huys, die na deze zomer begint als anchor bij RTL’s Late Night, lacht mee. „Wat moet je dan terugzeggen op zoiets?”, zegt Twan lachend. „Panorama vorige week: geldt daar hetzelfde voor?” „Ja daar geldt hetzelfde voor”, zegt Tommy Wieringa tot tweemaal toe.

Waarop Huys uiteindelijk het interview afsluit met de mededeling „Dit gesprek is niks mis mee, althans wat jij zegt”.

Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen heeft al eerder zijn afschuw uitgesproken over de uitspraken van Wieringa. Panorama hoofdredacteur Peter van de Kraats is ook verontwaardigd. Zijn redactie werd vorige week nog beschoten met een raketwerper. Net voor hij een afspraak had met het openbaar ministerie, zegt hij: „Als je zo letterlijk onder vuur ligt en het dan zo neerzet als: eigen schuld dikke bult, dan is dat is echt bizar”.

Reactie VNG

VNG-voorzitter Jan van Zanen zei vandaag tijdens het congres „dat er vaker wordt gelachen om slechte grappen”. Officieel heeft de organisatie laten weten ’Er geen misverstand over te willen laten bestaan dat geweld tegen personen of organisaties zorgelijk en onacceptabel is. Dat geldt ook voor de aanslag op De Telegraaf want persvrijheid is een essentieel onderdeel in onze democratie”.

Ollongren

Afgelopen week opende deze krant nog met het bericht dat politici steeds vaker worden bedreigd en belaagd. Drie van de tien maakten in een jaar tijd agressie of geweld mee.

Minister Ollongren richt een speciaal team op om bestuurders te begeleiden en beschermen.