Nieuws/Binnenland
2225013
Binnenland

Dode potvis naar Harlingen gesleept

Harlingen - De potvis die dinsdag voor de kust van Den Helder overleed is woensdag in Harlingen op de kant getild door Rijkswaterstaat. Volgens Naturalis gaat het om een van de grootste potvissen tot nu toe aangetroffen in Nederland. Daarom wil het onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden het skelet vanaf 2019 tentoonstellen.

De komende dagen wordt het dier onderzocht door onderzoekers van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Daarna gaat een team van Naturalis het dier ter plekke ontleden. Vanwege de uitzonderlijke omvang van de potvis, een volwassen mannetje van bijna 17 meter lang en ongeveer 50.000 kilo, zijn er extra leden toegevoegd aan het team.

De doodsoorzaak wordt onderzocht in het laboratorium van de Universiteit Utrecht, waar de organen en weefsels bekeken worden op afwijkingen, ziektes en bacteriën.

De potvis werd maandag voor het eerst gezien voor de kust van Den Helder. Het was verdwaald geraakt en zwom de afgelopen dagen steeds in hetzelfde gebied. Voor het leven van het dier werd al gevreesd, omdat hij gedesoriënteerd was en amper bewoog. Dat meldt SOS Dolfijn dinsdag op Twitter.

Problemen

De potvis zat zwaar in de problemen omdat hij (of zij) in de Noordzee zwom. Daar is het eigenlijk veel te ondiep en is er veel te weinig voedsel voor het dier. De potvis terugduwen naar een plek waar het dier wel kon leven, was geen optie, omdat het dier te zwaar was.

Dinsdagavond, onder toeziend oog van de medewerkers van SOS Dolfijn die wilde kijken hoe het met ’Wil’ ging, blies de volwassen potvis de laatste adem uit.

Onze verslaggever Niels Kalkman is in Harlingen en twittert.