Nieuws/Binnenland
2225520
Binnenland
Aanslag op De Telegraaf

Minister: gelach om aanslag is ongepast

Minister Ollongren.

Minister Ollongren.

Den Haag - Ontstemd reageert minister Kajsa Ollogren (Binnenlandse Zaken) op burgemeesters en wethouders die maandag tijdens een VNG-congres bulderend hebben gelachen om een onsmakelijke grap van schrijver Tommy Wieringa over de Telegraaf-aanslag. „Ik vind het niet gepast.”

Minister Ollongren.

Minister Ollongren.

Volgens de D66-bewindsvrouw, die er gisteren niet bij was maar vandaag wel een bezoek aan het congres bracht, balen de bestuurders achteraf ook van wat er is gebeurd. „Zij staan natuurlijk voor een vrije en onafhankelijke pers.”

Reactie Telegraaf

De hoofdredactie van De Telegraaf is verbijsterd over de gebeurtenissen op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De zaal reageerde daar gisteren instemmend op de opmerking van gastspreker Tommy Wieringa, dat ‘het tijd werd’ dat er een aanslag op deze krant is gepleegd.

„Ik vind dit stuitend. Ik hou best van harde humor, maar om zo kort na een aanslag dit te roepen in een zaal die daarom buldert en zelfs gaat applaudisseren, betekent een totale ontkenning van de ernst van deze gebeurtenis”, aldus Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen.

Lachsalvo’s

„Het gaat er hier niet om of je voor of tegen De Telegraaf bent. Het gaat erom of je voor of tegen een vrije pers bent. Gezagsdragers, die zelf slachtoffer zijn van bedreigingen, zouden zich solidair moeten verklaren in plaats van de aanslag met lachsalvo’s weg te wuiven. Ik hoop dan ook dat de VNG, op wiens jaardag dit is geroepen, bij monde van voorzitter Jan van Zanen hier afstand van neemt.”

Geert Wilders geeft de wethouders en burgemeesters er flink van langs. „Te walgelijk voor woorden”, vindt hij hun gejoel. De PVV-leider vindt dat minister Ollongren nog maar eens goed naar de beelden moet kijken en iedereen die klapt ’op staande voet’ moet ontslaan.

Stuitend

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher snapt niet wat de bestuurders heeft bezield. „In die zaal zitten mensen die moeten zorgen voor veiligheid. Ik hoop dat ze na het lachen zich realiseren dat ze verantwoordelijkheid hebben. Intimidatie door georganiseerde misdaad, is echt niets om te lachen.”

„Dat applaus uit de zaal is wel aardig stuitend”, reageert CDA-Kamerlid Harry van der Molen. „We staan ook niet te grappen als er weer eens een lokale bestuurder persoonsbeveiliging nodig heeft omdat het bedreigingen regent. Beetje solidariteit graag.”

Eerder reageerden prominente journalisten en (oud-)hoofdredacteuren al geërgerd en afkeurend op de grap (zie link hieronder).

Aanslag op De TelegraafLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover