Nieuws/Binnenland
2225638
Binnenland

Wieringa reageert op harde kritiek:

’Mislukte grap? Nee hoor’

AMSTERDAM - Tommy Wieringa weigert excuses aan te bieden voor zijn ’Dat werd tijd’-grap, waarover hoofdredacteuren en journalisten hun afkeuring uiten op sociale media. „Een mislukte grap? Nee hoor, helemaal niet.”

Wieringa reageerde met zijn opmerking op de aanslagen op De Telegraaf en Panorama. De beelden daarvan zijn woensdag gepubliceerd. Gevraagd naar het busje dat op de pui van De Telegraaf inreed, zei hij: „Dat werd tijd.” En over Panorama: „Daarvoor geldt hetzelfde.”

Veel journalisten zijn woest over de laconieke houding van de schrijver. „Een slechte of mislukte grap? Nee hoor, helemaal niet”, reageert Wieringa op de ophef. „Er zijn geen gewonden gevallen, dan was het een hele andere zaak geweest. Maar de schade is materieel en dan voel ik me vrij om daar een grapje over te maken.”

Onverschillig

De hoofdredacties van Panorama en De Telegraaf hebben hun afkeuring over de grap uitgesproken. Veel journalisten begrijpen de implicaties van de aanslag. „Lachen om een aanslag op journalisten. Ik begrijp niet dat je dit over je lippen krijgt”, sneert Ib Haarsma, hoofdredacteur van RTV Rijnmond, naar Wieringa.

’Slechts aanslag tegen deur’

Zelf snapt de schrijver weinig van de boosheid van journalisten. „Laten we niet zo overgevoelig doen. Die overgevoeligheid vind ik vreselijk. Ik snap dat het een nare situatie is, maar iedereen leeft, we zijn gezond. Voorlopig is het een aanslag tegen een deur”, aldus Wieringa, die desgevraagd nog wel aangeeft dat hij de verontwaardiging over de aanslag deelt. „Van journalisten moet je afblijven.”