Nieuws/Binnenland
2225842
Binnenland

Maandag duidelijkheid voor leerlingen

Cijfers centraal examen VMBO Maastricht geldig

Maastricht - De uitslagen van de centrale eindexamens van de leerlingen van VMBO Maastricht blijven toch geldig, tot 1 januari 2019. De leerlingen krijgen zo de tijd om de fouten en leemten in hun schoolexamens te repareren, laat minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) weten. Slagen ze daarin, dan kunnen ze de komende maanden alsnog hun diploma behalen.

Het college dat over de eindexamens gaat, heeft vastgesteld dat die netjes zijn afgenomen. Daarom strijkt Slob met de hand over het hart. De centrale eindexamens, die vrijdag nog ongeldig waren verklaard omdat de vereiste schoolexamens niet in orde waren, blijven toch overeind. De leerlingen hoeven daardoor niet het eindexamen over te doen, maar kunnen zich helemaal richten op het alsnog afmaken van de schoolexamens.

’Gotspe’

Maar lang niet alle van de 354 gedupeerde leerlingen zal dat lukken, vreest Slob. De onderwijsinspectie heeft de schade opgenomen en „het beeld is niet fijn.” Het verweer van de school dat het hooguit om wat administratieve slordigheden zou gaan noemt de minister „een gotspe.” Er zijn „grote tekortkomingen, vele duizenden” in de schoolexamens.

Een aantal leerlingen kan niettemin na de vakantie gewoon aan een vervolgopleiding beginnen, hoopt Slob. Velen van hen hebben zich al ingeschreven en hun nieuwe opleidingen lijken hen te willen toelaten. Sommigen weten mogelijk nog in de zomer hun schoolexamens in orde te maken. Anderen kunnen dat in het najaar voltooien, naast hun nieuwe opleiding.

Maandag pas duidelijkheid

Het VMBO Maastricht geeft uiterlijk maandag duidelijkheid aan de 354 individuele leerlingen en hun ouders of en voor welke vakken ze hun schoolexamens moeten overdoen. Dat laat de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs LVO woensdagmiddag weten.

De school slaagt er dus niet in woensdag al, zoals eerder werd gedacht, leerlingen te bellen over hoe het verder gaat. „Wij hebben afgelopen maandag ons onderzoek naar de schoolexamens afgerond en aan de inspectie overgedragen”, laat LVO in een brief aan de leerlingen weten. „In de brief die de minister vandaag aan de Kamer heeft gestuurd staat dat de Inspectie vandaag tot een oordeel moet komen. Dit oordeel is nog niet voldoende concreet per leerling. Na vandaag moet een externe examencommissie de uitkomsten beoordelen. Zij doen naar verwachting vrijdag een bindende uitspraak. Daarna kunnen wij als school voor elke individuele leerling een plan van aanpak maken.”

„Wij zullen uiterlijk maandag 2 juli aan jou laten weten wat dit voor jou betekent”, besluit LVO de brief.

’Toekomstdromen oppakken’

De gemeente Maastricht reageert woensdagmiddag verheugd op het besluit van minister Slob. „Hiermee doet de minister recht aan de gedupeerde leerlingen van het VMBO. Zij zijn immers de dupe van een falend systeem”, reageerde wethouder Bert Jongen van Maastricht. „Ik ben erg blij dat het leed van de VMBO-leerlingen op deze manier ietwat verzacht wordt. Nu is het vervolgens belangrijk dat de leerlingen snel duidelijkheid krijgen over welke schoolexamens nog gemaakt moeten worden, zodat zij hun toekomstplannen en vervolgopleidingen kunnen oppakken.”

Onze verslaggever Inge Lengton was aanwezig bij het gesprek over de vmbo’ers en twitterde. Lees haar tweets hier onder terug.