Nieuws/Buitenland
2225968
Buitenland

Thaise Seals zetten alles op alles om voetbalteam te redden

Redding nabij voor voetballertjes?

Bangkok - De Thaise Seals zetten alles op alles om het Thaise voetbalteam, dat sinds zaterdag wordt vermist in een grottencomplex in het noorden van het land, levend boven de grond te krijgen. Reddingswerkers zijn bezig met het boren van een diepe schacht om de spelertjes en de coach te bevrijden. De reddingsactie gaat moeizaam, omdat de grotten door hevige regenval zijn ondergelopen.

Het gaat om twaalf jongens in de leeftijd van elf tot vijftien jaar en hun 25-jarige coach. Toen het elftal na een excursie zaterdag niet terugkeerde, werd er alarm geslagen. Reddingswerkers en duikers hebben de jongens gelokaliseerd, maar zijn er nog niet in geslaagd hen te bereiken of contact te leggen. Het grottenstelsel is door de overstroming modderig en onoverzichtelijk. Het vermoeden is dat het team in een 7 kilometer verder gelegen grot z’n toevlucht heeft gezocht.

Water troebel

Familieleden van de vermisten waken intussen bij de ingang van het complex. Scubaduikers van de Thaise Seals zoeken naar de vermisten in de ondergelopen grotten. De duikers hebben een moeilijke taak, omdat het water bijzonder troebel is. Als ze de vermisten vinden, is de kans groot dat die niet meteen geëvacueerd kunnen worden door het vele water.

Sommige familieleden zijn dusdanig uitgeput van de stress, dat er al verschillende mensen zijn flauwgevallen.

Sommige familieleden zijn dusdanig uitgeput van de stress, dat er al verschillende mensen zijn flauwgevallen.

Daarom wordt er zo veel mogelijk water uit het grottencomplex gepompt. De moesson is kortgeleden begonnen, dus dat is een hels karwei, alleen al omdat de regen met bakken uit de lucht blijft komen.

Met helikopters en te voet wordt bovendien gezocht naar verborgen ingangen van het complex.

Het is moeilijk voor de familieleden en vrienden van de vermisten om de moed erin te houden, maar ze doen hun best. De moeder van een vermiste jongen wacht al sinds zaterdagavond, kort nadat de vermissing voor het eerst werd gemeld, bij de grot. „Ik heb nog niet geslapen”, vertelt ze aan persbureau Associated Press. „Ik hoop dat ze allemaal veilig naar buiten komen. Mijn zoon is een sterke jongen. Ik houd hoop.” Sommige familieleden zijn dusdanig uitgeput van de stress, dat er al verschillende mensen zijn flauwgevallen.

Hoewel voor het leven van het team wordt gevreesd, is de Thaise premier Prayuth Chan-ocha ervan overtuigd dat ze nog in leven zijn.