Nieuws/Binnenland
2226362
Binnenland

Belangrijke middelen mogelijk uit basispakket

Dubbel pijn met reuma

Nelleke Borger: „Levenslang lopen dergelijke vaste kosten geweldig op.”

Nelleke Borger: „Levenslang lopen dergelijke vaste kosten geweldig op.”

Amersfoort - „De dagelijkse stress die chronisch reuma geeft is al zo zwaar.” Nelleke Borger uit Den Haag heeft tamelijk onrustig geslapen afgelopen nacht. Vandaag immers beslist minister Bruno Bruins (Medische Zorg) over het schrappen van vitaminen, paracetamol 1000 mg, kalktabletten en foliumzuur uit het basispakket.

Nelleke Borger: „Levenslang lopen dergelijke vaste kosten geweldig op.”

Nelleke Borger: „Levenslang lopen dergelijke vaste kosten geweldig op.”

En dat zijn nu net de middelen, die heel veel van de ruim 2 miljoen mensen met vormen van reuma in Nederland bijna dagelijks gebruiken. Zo ook Nelleke Borger (45), bij wie drie jaar geleden reumatoïde artritis (RA) werd vastgesteld. De aandoening, die naar zij zegt, waarschijnlijk al vanaf 2008 sluimerde, leidt bij haar niet alleen tot pijn aan de grote gewrichten en zwellingen met stijfheid aan knieën en enkels, maar ook tot een allesbeheersende vermoeidheid.

ReumaNederland, per 1 juli de nieuwe naam van het Reumafonds, noemt de voorgenomen maatregel van de minister „zeer onverstandig en ongewenst.” Het fonds (vanaf nu ook patiëntenvereniging) heeft de indruk dat de minister vandaag het advies overneemt van het Zorginstituut Nederland om het basispakket te ontdoen van deze middelen. „Dat heeft grote nadelige consequenties voor mensen met een reumatische aandoening”, zegt ReumaNederland. „Het is een kostenbesparing die volledig voor rekening komt van de chronische patiënt.”

De vier genoemde middelen maken het leven van mevrouw Borger nu net een beetje draaglijker. „Op slechte dagen kom ik mijn bed niet uit”, zegt zij. „Of strompel ik een beetje door de huiskamer, op weg naar de bank. Zonder deze middelen gaat dat nog moeilijker.” Na een periode van ziekte hoopt zij binnenkort weer voorzichtig aan het werk te kunnen als projectmedewerker bij een vakbond voor magistraten.

Als echter de middelen uit het basispakket worden weggestreept, wordt de toekomst voor haar ongewis. „Het maakt me emotioneel, huiverig voor wat nog komen kan. Het is álles bij elkaar”, zegt Nelleke Borger. „De middelen zijn elk op zich niet zo vreselijk duur, maar levenslang lopen dergelijke vaste kosten geweldig op. Ze komen dan bovenop de uitgaven die wij toch al hebben in verband met reuma.”

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie maakt zich vooral zorgen over het voorgenomen doorhalen van foliumzuur. Reumatoloog en NVR-bestuurslid dr. Inger Meek van het Radboudumc in Nijmegen vertelt waarom: „Foliumzuur wordt gegeven in combinatie met methotrexaat (Mtx), veelal het eerste middel bij de behandeling van reuma. Methotrexaat onderdrukt het afweersysteem en remt zo de ontstekingen. Het niet meer nemen van foliumzuur bij methotrexaat, een combinatie die de veiligheid verhoogt, kan leiden tot stoornissen in de leverfunctie of bloedaanmaak. Situaties die ernstige invloed hebben op de kwaliteit van leven van mensen met reuma. Als patiënten door deze maatregel geen foliumzuur meer slikken, zijn wij als reumatologen de controle op die veiligheid kwijt.”