Nieuws/Binnenland
2226373
Binnenland

Nederland krijgt een Prinsjesdag voor klimaat

Groen monsterverbond eist minder CO2-uitstoot

Den Haag - Nederland moet het beste jongetje van de klas worden met het terugdringen van CO2-uitstoot. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU hebben met GroenLinks, PvdA en SP hebben een akkoord bereikt over een strenge Klimaatwet.

Het groene monsterverbond gaat verder dan de afspraken in het regeerakkoord. In de initiatiefwet wordt namelijk vastgelegd dat de uitstoot in 2050 met 95 procent moet zijn afgenomen ten opzichte van het niveau in 1990.

Het kabinet streeft al naar een daling van minstens 49 procent voor 2030. Dat streven komt nu ook in de Klimaatwet. De zeven politieke partijen hebben verder bekokstoofd dat de elektriciteitsproductie in 2050 honderd procent CO2-neutraal moet zijn. Het kabinet moet eens in de vijf jaar een ’Klimaatplan’ maken om te laten zien hoe de doelen bereikt worden.

Rekening

Naast Prinsjesdag willen de partijen voortaan op de vierde donderdag in oktober een heuse Klimaatdag. Het kabinet moet dan laten zien hoe ver Nederland is met de plannen om de strikte doelen te halen en of er extra maatregelen nodig zijn. Er wordt in de zogeheten Klimaatnota wel openheid van zaken gegeven over de rekening die huishoudens krijgen gepresenteerd.

Over het akkoord, oorspronkelijk een initiatief van GroenLinks en PvdA, is maandenlang onderhandeld. In de wereld zijn er slechts een handjevol landen die zichzelf via een wet verplichten om de CO2-uitstoot bijna helemaal te verbannen.

GL-leider Jesse Klaver is in alle staten over „de meest ambitieuze klimaatwet van de wereld”. De andere partijen spreken over een „historisch moment”.

Gasbelasting

Over hoe woorden in daden kunnen worden omgezet wordt onderhandeld aan verschillende klimaattafels. Daar wordt onder andere gedacht aan een forse verhoging van de belasting op gas en maatregelen om meer elektrische auto’s op het wegdek te krijgen.