Nieuws/Binnenland
2226911
Binnenland

Rechter houdt moeder niet vast voor verbergen lichaampje

Natuurlijke dood Sloterplasbaby mogelijk

In juni 2016 werd een stille tocht gehouden voor de overleden baby.

In juni 2016 werd een stille tocht gehouden voor de overleden baby.

AMSTERDAM - De 25-jarige vrouw, die twee jaar geleden een baby’tje achterliet bij de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West, is na twee weken voorlopige hechtenis naar huis gestuurd, omdat de rechter vindt dat een natuurlijke dood vooralsnog niet kan worden uitgesloten.

In juni 2016 werd een stille tocht gehouden voor de overleden baby.

In juni 2016 werd een stille tocht gehouden voor de overleden baby.

Het onderzoek naar het overlijden van het mogelijk paar dagen oude jongetje loopt na het vinden van het lijkje op 8 juni 2016 nog altijd door. Bij de beoordeling van het verlengen van de voorlopige hechtenis vond de rechtbank dat uit het tussentijdse sectierapport niet is komen vast te staan of het kindje dood of levend geboren is en wat de doodsoorzaak precies is geweest.

,,Daarom is er op dit moment onvoldoende verdenking dat verdachte verantwoordelijk is voor het overlijden van het kindje. Er is wel voldoende verdenking voor het verbergen van het lichaampje, maar daarvoor hoeft verdachte van de rechtbank niet in voorarrest te blijven”, luidt de reactie.

Dna

De rechercheurs die twee jaar aan de zaak rond de ‘Sloterplasbaby’ werkten, bleven voornamelijk doorzoeken naar de ouders van het kind, omdat er zorgen waren over de geestelijke gesteldheid van de moeder. Via een dna-verwantschapsonderzoek, waarbij het Y-chromosoom centraal staat, werd een maand geleden de vader van de baby gevonden.

Hij bleek geen contact meer te hebben met de moeder, maar die werd uiteindelijk wel via hem gevonden. De moeder werd woensdag 13 juni aangehouden. Na twee weken in de gevangenis werd zij vandaag heengezonden door de rechters.

Het Openbaar Ministerie staat in de tussentijd voor twee beslissingen. Het beraadt zich op de vraag of het akkoord gaat met de heenzending van de vrouw. Het OM beslist heel binnenkort of het hiertegen in beroep gaat. Daarnaast is het ook aan het wikken en wegen of het de moeder uiteindelijk wil vervolgen en hoe de tenlastelegging dan zal luiden. Hoe lang dit in beslag zal nemen, is onbekend.