Nieuws/Binnenland
2227052
Binnenland
Aanslag op De Telegraaf

Zo reed het busje waarmee een aanslag werd gepleegd op TMG

AMSTERDAM - De recherche heeft de laatste kilometers in kaart gebracht van de vluchtwagen en de Caddy waarmee dinsdagochtend een aanslag is gepleegd op het pand van TMG in Amsterdam. De politie is op zoek naar getuigen die deze week bij een tankstation zagen dat jerrycans met benzine werden gevuld.

Woensdagochtend rond vier uur is de uitgebrande vluchtauto gevonden waarin de bestuurder van de in brand gestoken Caddy vluchtte. Het gaat om een zwarte Audi RS5. De auto stond op een parkeerplaats nabij het knooppunt Coenplein.

Van de radar

De auto is precies een etmaal volledig van de radar verdwenen. Het voertuig werd meteen na de aanslag nog vastgelegd door een camera bij de oprit naar de A10 in de buurt van de Basisweg. De Audi en de witte Volkswagen Caddy reden daarvoor vanuit de Haarlemmerweg, Burgemeester De Vlugtlaan en de Seineweg naar de Basisweg waar het TMG-gebouw is gevestigd. (Klik hier voor de route).

Hier ramde de bestuurder van de Caddy twee keer met zijn wagen de gevel. Te zien is op camerabeelden hoe de man met een trainingsbroek, sportschoenen en capuchon over het hoofd de deuren van het bestelbusje opendoet. Het lijkt erop dat in de laadruimte meerdere jerrycans staan. Op de beelden zijn witte objecten te zien. Als de man iets brandends in de ruimte gooit schieten vlammen wel veertien meter de lucht in.

„Het kan zijn dat de daders ergens bij een tankstation in de afgelopen dagen jerrycans met benzine hebben gevuld. Eventuele getuigen kunnen zich dan melden bij de politie”, zegt Frans Zuiderhoek van de politie Amsterdam. De politie roept ook getuigen die mannen hebben gezien bij het in brand steken van de vluchtwagen, zich te melden.

NFI

Een team van zo’n twintig politiemensen onderzoekt de aanslag. De Caddy en de Audi worden bij het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op sporen. OM en politie gaan er vanuit dat de aanslag op TMG en de raketaanval op het gebouw van Panorama/Nieuwe Revu vorige week verband houden met elkaar.

Ze zijn vermoedelijk een reactie, zo staat in een verklaring van de lokale driehoek, op publicaties in beide media over ’de georganiseerde misdaad’. In De Telegraaf en Panorama verschenen in de afgelopen week twee grote producties over de gezochte ’Mocro-maffia’ topgangsters Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, maar ook over de motorbende Kaloh Wagoh Main Triad is geschreven. Leden van deze motorclub worden verdacht van een liquidatie uit het ’Mocro-milieu’.

Aanslag op De TelegraafLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover