Nieuws/Buitenland
2227465
Buitenland

Spanje pakt ontsnapte drugsbaron op

Barcelona - Een nieuw succes voor de Spaanse politie in de strijd tegen ’Los Castañas’, de drugsclan die in Zuid-Spanje heer en meester in de hasjhandel is. Vanochtend werden twee leden van de clan opgepakt, onder wie de tweede man binnen de organisatie. Samuel Crespo was al vier maanden voortvluchtig.

Crespo werd begin februari opgepakt, maar werd toen in een spectaculaire actie door twintig gemaskerde bendeleden bevrijd. Die overvielen het ziekenhuis waar de drugsbaas verpleegd werd, nadat hij bij zijn arrestatie licht gewond was geraakt. De actie was zo voortvarend dat de politie maar één van de overvallers kon oppakken.

Crespo verborg zich in een landhuis in de buurt van Jimena en kwam nauwelijks meer na zijn ontsnapping van vier maanden geleden. „Hij werd opgejaagd als een konijn in zijn hol”, zegt een agent tegen de Spaanse krant El País.

’Koning van de handel opgepakt’

De arrestatie is niet heerste succes van de politie. Enkele weken geleden pakte de politie de ’koning van de handel’ al op, Antonio Tejón – de onbetwiste leider van de clan. Van de leiders van Las Catañas is nu alleen Francisco Tejón, de broer van Antonio, nog op vrije voeten. Ook tegen hem lopen verschillende arrestatiebevelen.

Las Castañas zijn zo gevaarlijk omdat ze de dertig verschillende drugsbendes in de regio willen samensmelten tot één grote organisatie met drieduizend bendeleden. Politiebonden waarschuwden dat onder hen leiding de drugsmaffia de macht in het gebied zou kunnen overnemen.

Ook al noemt de overheid de drugsbestrijding succesvol, experts waarschuwen dat maar 10 of 20 procent van de totale hoeveelheid drugs die in Zuid-Spanje binnenkomt, in beslag wordt genomen.