Nieuws/Binnenland
2227529
Binnenland

Femke Halsema voorgedragen als burgemeester Amsterdam

Femke Halsema

Femke Halsema

AMSTERDAM - Femke Halsema (52) is door de Amsterdamse gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van de hoofdstad voor de komende zes jaar. Dat is naar voren gekomen uit een uren durende besloten gemeenteraadsvergadering.

Femke Halsema

Femke Halsema

Halsema was van 1998 tot 2011 lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks en was onder andere fractievoorzitter van die partij. Halsema woont al jaren in Amsterdam. De Telegraaf meldde eerder dat er veel weerstand was tegen de kandidatuur van de GroenLinks-politica.

Nu de gemeenteraad de voordracht heeft gedaan, stuurt commissaris van de koning Johan Remkes de kandidaat door naar minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Ook wordt de handel en wandel van de toekomstige burgemeester nagelopen door de AIVD. Daarna benoemt de koning de toekomstig burgemeester voor een periode van zes jaar. In de raadszaal wordt de burgemeester door de commissaris van de koning beëdigd.

’Beslist en verbindend’

„Femke Halsema is beslist en verbindend. Ze kent de stad, de verschillende lagen van de samenleving, de problemen en de uitdagingen door en door. Ze ziet op een inspirerende manier de kansen en mogelijkheden in Amsterdam en ook de kwetsbaarheid.” aldus Johnas van Lammeren van de vertrouwenscommissie die de sollicitatiegesprekken namens de raad heeft gevoerd.

Femke Halsema is opvolger van burgemeester Van der Laan die op 5 oktober 2017 overleed. Na overleg met de fractievoorzitters heeft de commissaris van de Koning besloten om de heer Van Aartsen met ingang van 4 december 2017 te benoemen tot waarnemend burgemeester van Amsterdam. De waarnemend burgemeester zal in functie blijven tot het aantreden van Femke Halsema.

Geen PvdA’er

Het is ook voor het eerst dat de hoofdstad een eerste burger van GroenLinks-huize krijgt. Daarmee komt een einde aan een tijdperk met PvdA-burgemeesters.

Amsterdam had sinds de jaren veertig altijd een PvdA’er aan het roer. Na het overlijden van Eberhard van der Laan in oktober trad VVD’er Jozias van Aartsen tijdelijk aan als waarnemer.

’Ze zal een verbinder zijn’

Femke Roosma, de fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam: ,,Ik denk dat Amsterdam heel erg blij en trots mag zijn met deze voordracht. Zij wordt de eerste vrouwelijke burgemeester, dat is heel mooi. Ik ben heel verheugd. Het is goed dat de gemeenteraad een goed debat heeft gevoerd over deze voordracht. Dat sommige mensen vraagtekens zetten bij de bestuurlijke ervaring van Halsema, begrijp ik niet. Die heeft ze wel opgebouwd, onder meer bij zorginstellingen en ook bij goede doelen. Ik denk dat mevrouw Halsema een verbinder zal zijn, iemand die er is voor alle Amsterdammers.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver reageerde via Twitter op de benoeming: ,,Amsterdam. Wat krijg je een krachtig boegbeeld. Wat krijg je een fantastische burgemeester! #trots”

’Constructief oppositie voeren’

Annabel Nanninga, fractievoorzitter Forum voor Democratie Amsterdam is wat minder verheugd. ,,Haar sekse vind ik ontzettend oninteressant. Ik weet niet of de mensen in de stad hier blij mee zijn, we gaan het er gewoon mee doen de komende jaren. (...) Ik vind het niet evenwichtig, maar het is een keuze van de raad. Als je de raad en het college en de burgemeesterspost bij elkaar neemt, ik zeg uitdrukkelijk niet expliciet iets over de burgemeester hiermee, dan is dat uit balans naar mijn mening. We gaan constructief oppositie voeren en laten zien wat er mis kan gaan met een extreemlinks college.”