Nieuws/Binnenland
2227977
Binnenland

Omstreden moskee moet goededoelenstatus kunnen verliezen

De Haagse As Soennah-moskee is omstreden.

De Haagse As Soennah-moskee is omstreden.

Den Haag - Regeringspartij CDA wil een stokje steken voor omstreden moskeeën die van belastingvoordeeltjes profiteren zonder zich aan de grondwet te houden.

De Haagse As Soennah-moskee is omstreden.

De Haagse As Soennah-moskee is omstreden.

Donderdag roept CDA-Kamerlid Omtzigt het kabinet op om met een voorstel te komen zodat organisaties die „in hun doelstellingen, uitlatingen en handelen” zich duidelijk niet volgens de nationale en internationale rechtsregels gedragen, uit te sluiten van de goededoelenstatus (ANBI) en daarmee van de bijbehorende belastingvoordeeltjes.

Aanleiding vormt de Haagse As-Soennah moskee waar onder meer lovende preken bleken te worden gehouden over meisjesbesnijdenis en de jihad, en die bovendien niet alle voor de ANBI-status verplichte financiële stukken publiceerde. Omtzigt wil dat daarom het kabinet de regelgeving aanscherpt.

’Onvoldoende inzage’

„Wij vinden dat goede doelen die een grote mate van vrijheid hebben en fors belastingvoordeel krijgen zich aan grondwet en de Europese mensenrechten houdt”, vindt hij. „Veel goede doelen geven nu onvoldoende inzage, maar burgers en donateurs hebben het recht om te weten waar het geld vandaan komt en waar het aan uitgegeven wordt.”

Om de organisaties te helpen alles netjes te publiceren „inclusief financiering vanuit het buitenland”, wil hij bovendien dat er een ‘helpdesk’ opgezet wordt.