Nieuws/Binnenland
2228028
Binnenland

Amsterdamse collegepartijen blij met Halsema

Femke Halsema

Femke Halsema

AMSTERDAM - De Amsterdamse collegepartijen GroenLinks, PvdA en D66 zijn blij met de komst van Femke Halsema als burgemeester van de hoofdstad. Voor het eerst krijgt Amsterdam een GroenLinks-politica aan het roer. „We hebben heel lang goede PvdA-burgemeesters gehad, maar nu is het een andere tijd”, reageerde PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki.

Femke Halsema

Femke Halsema

„We zijn heel blij met de voordracht van deze eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam”, zei Mbarki. „We denken dat ze aan alle kwaliteiten en competenties voldoet om een hele goede burgemeester van de stad te zijn.”

’Amsterdam mag trots zijn’

GroenLinks, dat bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij van de stad werd, is eveneens verheugd met de komst van partijgenoot Halsema. „Ik denk dat Amsterdam heel erg blij en trots mag zijn met deze voordracht”, zei fractievoorzitter Femke Roosma. „Het is goed dat de gemeenteraad een goed debat heeft gevoerd over deze voordracht. Dat sommige mensen vraagtekens zetten bij de bestuurlijke ervaring van Halsema, begrijp ik niet. Die heeft ze wel opgebouwd, onder meer bij zorginstellingen en ook bij goede doelen. Ik denk dat mevrouw Halsema een verbinder zal zijn, iemand die er is voor alle Amsterdammers.”

Ook D66 is tevreden over de keus van de gemeenteraad, zei fractievoorzitter Reinier van Dantzig. „Een vrouwelijke burgemeester en een progressieve burgemeester. Daar zijn wij als D66 heel blij mee.„De SP, die ook in het college zit, heeft nog niet gereageerd.

Felicitaties uit Den Haag voor Halsema

Ook vanuit de landelijke politiek krijgt Femke Halsema felicitaties, nu duidelijk is dat zij wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van de hoofdstad. De eerste kritische reacties zijn ook al binnen.

Minister Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs) vindt het „mooi nieuws” dat Amsterdam voor het eerst een vrouw als burgemeester krijgt. Haar partijgenoot in de Tweede Kamer Jan Paternotte, die tot vorig jaar zelf in de Amsterdamse gemeenteraad zat, vindt dat ook: „Prachtig, voor het eerst een burgermoeder. Amsterdam, gefeliciteerd!.”

’Krachtig boegbeeld’

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt Halsema, die van 2002 tot 2010 fractievoorzitter van GroenLinks was, een „krachtig boegbeeld.” Ook Lodewijk Asscher (PvdA) feliciteerde haar snel via Twitter. „Gefeliciteerd en heel veel succes met je werk voor ons mooie Amsterdam.”

Forum voor Democratie deelt het enthousiasme niet. „Hier zitten heel veel mensen in Amsterdam niet op te wachten. Daarom wil Forum voor Democratie snel de invoering van een direct door de bevolking gekozen burgemeester (zoals in de rest van de wereld).”

’Heel goede politica’

Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen spreekt tegenover Het Parool zijn vertrouwen in Halsema uit. „Ik ken Femke goed, ze is een heel goede politica, die op een verstandige manier met deze ingewikkelde raad zal omgaan.”

Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke (VVD) heeft er vertrouwen in: ,,Ik feliciteer Femke Halsema zeer met haar benoeming als burgemeester van Amsterdam. En ik verwelkom haar als naaste collega. Ik ken Femke als een fijn mens, iemand die zeer betrokken is bij wat ze doet. Ik weet zeker dat ze zich met hart en ziel zal inzetten voor Amsterdam. En het is een mooie bijkomstigheid dat straks van de burgemeesters van de vier grote steden er twee vrouw zijn. Dat mag ook wel anno 2018. Ik zie kortom erg uit naar de samenwerking met Femke.”