Nieuws/Binnenland
2228102
Binnenland

Verdeelde reacties op voordracht Halsema

Amsterdam - De voordracht van GroenLinks-politica Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam zorgt voor verdeelde reacties. „Ik heb echt zorgen om de aversie die zij oproept in de stad”, luidt de reactie van een D66-raadslid vlak na de bekendwording.

In een urenlange vergadering achter gesloten deuren zou het er gisteren stevig aan toe zijn gegaan. Ondanks de vele bezwaren die vooral de oppositiepartijen tegen de kandidatuur van Halsema hebben geopperd, maakte de plaatsvervangend raadsvoorzitter even na zeven uur ’s avonds bekend dat Femke Halsema wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester. De meeste stemmen tellen, immers.

’Iets meer balans had ik gezonder gevonden’

„Ik had in een extreemlinkse raad en een extreemlinks college iets meer balans gezonder gevonden”, zegt fractievoorzitter Annabel Nanninga van Forum voor Democratie. Ze zegt zich te verheugen op de debatten. „Ik hoop vooral dat het niet te veel ten koste van de stad zal gaan.” VVD-voorman Eric van der Burg verwacht dat Halsema ’verbinder wordt in de stad’ en „gaat zorgen dat ze burgemeester wordt van alle Amsterdammers.” Hij denkt dat Halsema voor de zomer wordt geïnstalleerd als het kabinet akkoord gaat.

GroenLinks-wethouder en loco-burgemeester Rutger Groot Wassink is opgewekt. „Ik ben blij en denk dat het heel belangrijk is voor het college om als team compleet te zijn. Natuurlijk ben ik ook blij voor mijn partij, nu de eerste GroenLinks-burgmeester die wij in de hoofdstad leveren een vrouw is.”

’Blij met de eerste vrouwelijke burgemeester’

PvdA’er Sofyan Mbarki wil niet bevestigen dat de kandidaat die de PvdA weer op het pluche had moeten krijgen, Carolien Gehrels, uiteindelijk is afgevallen. „Ik ben blij met de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. Ik ben niet per se heel droevig dat het nu een burgemeester van niet-PvdA-huize is geworden.” Bij D66 is men opgewekt over de voordracht van Halsema. „Het is de inzet van elke burgemeester om alle harten van Amsterdammers te veroveren”, zegt Reinier van Dantzig, die Halsema roemt om haar ’rechtstatelijkheid’.

CDA-fractievoorzitter Diederik Boosma heeft ’eigenlijk geen reactie’ op de voordracht, maar zijn gezichtsuitdrukking spreekt boekdelen: hij is niet blij. Op straat wordt ook met gemengde reacties gereageerd. Oud-burgemeester Job Cohen heeft er „alle vertrouwen in dat zij de harten van de Amsterdammers gaat winnen. Ze heeft er goed over nagedacht.”

Bij café Waterloo aan het Waterlooplein denkt men dat Halsema eigenlijk niet ’zwaar genoeg’ is. „Maar we gaan het zien”, zegt Ton de Graaf. MKB-voorman Bart Drenth ziet er naar uit om met Halsema samen te werken. „Ik denk dat ze wel oog heeft voor ondernemersbelangen. Ze heeft mindere echte bestuurlijke ervaring, maar wel een heel duidelijk profiel.”